ZETApress

hírportál

Harc a Makkhetesért

Bírósági történetek ? 1

Évek óta húzódott a per a ?90-es évek elején előbb az I-XII. majd a II-III. Kerületi Bíróságon birtokháborítási ügyben. A-né K. Judit szerette volna elérni, hogy a lakóházukban működő Makkhetes kisvendéglőt bezárják. Zavarta őt az első emeletre feláramló ételszag, az edények csörömpölése a konyhán, a kerthelyiségben fogyasztó vendégek beszélgetése és a lakás falában meghúzódó vízvezetékek zaja. Panaszkodik a szellőző-berendezés monoton hangjára is. Igaz, ennek felszerelését korábban ő kérte, hogy ne kelljen elviselnie az ételszagot.

Az egyik akkori tárgyalásra több szatyor irattal érkezik. Vannak közöttük építési és zajvédelmi szabványok, orvos- és zajszakértői vizsgálatok. Ezeket a szakértőket már régóta ismeri. A Lakásbérlők Egyesületében együtt dolgoznak a lakóházak mikrokörnyezetének jobbá tételében.

Nem mindegyik szakértőről van jó véleménnyel. Nem mindenki segítette őt korábban a vendéglős kitúrásában. Szittya Gabriellára is emiatt haragszik, és ezek után természetesen szakértelmét is vitatja. Legutóbb emiatt nem is engedte be a lakásba a bírósági kirendelés ellenére. Helyette másik szakértőt kér a bírónőtől. Könnyítésül mindjárt listát is ad.

Nem így beszéltük meg tegnap kutyasétáltatás közben, mondja a földszinten lakó tanúnak, de az hajthatatlan. Saját szövegét szeretné a jegyzőkönyvben rögzíttetni, nem a tanúvallomását.

Többen állítják, hogy a korábbi lakáscserék az épület zajossága miatt nem sikerültek a felperesnek. Szerettem volna megtudni, mióta szokás meghívni a harmadik szomszédot az ilyen beszélgetésekre? Másnap délután ?helyszíni szemlét” végeztem. A lakás előtt véletlenül találkoztam a kutyás szomszéddal. Sajnos A-né mindenkivel összevesz, mindenkivel pereskedni akar, mondta. Megállítottam két lakótársát is. Ők is hasonlóan nyilatkoztak, de nevüket nem engedték leírni, nem akarnak ők is a bíróságra járni.

Mit láttam a társasházban?

A 91 négyzetméteres lakásban a felperes hatodikos kislányával él. A lakást a húszas években a fővárostól kapták a nagyszülei, ő már ott született. Három és fél szobából csak a legkisebbet használja leányával. Azt, amelyik a legmesszebb van az étteremtől. Itt tanul a kislány, tavaly tiszta ötös volt, csak a torna négyes csúfította el bizonyítványát. Az anya küzdeni akar emiatt az iskolai testnevelés osztályzásának eltörléséért, de ez egy másik történet. Első a kerthelyiség megszüntetése, az étterem bezáratása, a tíz-egynéhány alkalmazott utcára kerülése ezután következik.

A lakásban többször mértek zajszintet, de Judit szerint szabálytalanul. Nyolc órán keresztül kellett volna kilógatni egy mikrofont az ablakon két méter távolságra, ehelyett fél órát hallgatóztak a lakásban. Az üzletvezetőre nagyon haragszik, mert néhány éve megverte őt a lakásán. Tanú nem volt, de az ismerős orvos szakértő bevérzéseket állapított meg a hangszálain, és ez elég volt a férfi elmarasztalásához. Ötven nap elzárásra átváltható 7500 forint pénzbírságra ítélték, amit ki is fizetett. Azóta rendszeresen lecsapja a telefont, ha figyelmezteti a zajra.

Ottlétem idején a zaj és a bűz engem nem zavart, de nem én lakom ott. A Nagykörút és az Üllői út után határozottan jólesett a budai környezet. Az étteremben aznap este a vendégek kulturáltan fogyasztottak. Részeg embert nem láttam, durva hangot, veszekedést nem hallottam. Az üzletvezető nem volt ott, de nélküle is rend volt. Beszélgetésünket másnap délre időzítettük.

Szabó Gyula 1973 óta dolgozik a kisvendéglőben. Előbb vezető-helyettes volt, majd 1984-től vezeti az éttermet. Felesége ugyanitt felszolgáló. A hét éve tartó per megviselte. Az állandó idegeskedés miatt túlteng a gyomorsava. A zajos szellőzőket tavaly cserélték ki. A konyhaablakot állandóan zárni kell, hogy ott ne menjen ki a szag. A bírósági ítélet után lelakatoltam, a kulcsot a vállalati rendésznek adta, így aztán az ellensége sem terjesztheti róla, hogy nyitott ablaknál főzet.

Rend fogad a vendéglőben

A kerti székek lába alá gumipapucsot tett, ne zörögjenek. A dolgozók egy része Csepelről jár, nekik haza is kell este utazniuk. Az utolsó busz fél 11 körül elmegy, addigra kitakarítanak és bezárnak mindent. Bankettet is csak este 10-ig tartanak. Legutóbb a Kun Béla Zászlósképző végzősei búcsúztak itt egymástól. Ma sem értem, hogyan vélte őket A-né leszerelő szovjet katonáknak. Talán abból, hogy civilben voltak?

Ide járt régen Gobbi Hilda, és talán a Színészmúzeum gondolata is itt született. Gyakori vendég volt Kazal László. A maiak közül is mondott vagy nyolc nevet az üzletvezető, meg is jegyeztem, de kérte, hogy ne írjam le. Nem szeretné, ha tanúnak idéznék őket a tárgyaláson. Szabó úrnak elege van az állandó pereskedésből és bíróságra járásból. Többször ajánlott fel A-nének cserelakást, de az hallani sem akart róla. A főnök szerződése decemberig szól, és nem akarja megújítani.

Még nem tudja, hogy aztán mihez kezd. Nem a saját sorsa miatt aggódik, hanem vendégeit és beosztottjait félti. Azoknak van szükségük az étteremre. Az étterem forgalma mintegy 65-70 százalékban ételből, s a maradék is inkább üdítőkből áll. Itt nem divat a részeg vendég. Délben a környéken dolgozók ebédelnek itt, este pedig az itteni lakosok vacsoráznak. Szükségük van az étteremre.

Találkozásom után két hónappal jelent meg írásom a Kurírban. Addigra megtudtam, hogy a bíróság szünetelteti a pert, mert Judit asszony beleegyezett, hogy megfelelő cserelakás esetén elköltözik. Később már nem találkoztunk, s az éttermet sem kerestem fel. A beszélgetésünkkor felszolgált menü egyébként finom volt. A-né főztjével sajnos nem tudtam összehasonlítani.

Szóljon hozzá!