ZETApress

hírportál

Bővülő szolgáltatások

Ügyfél-orientált csomagküldést vezet be a Magyar Posta Rt. A gazdasági élet felgyorsulása új szolgáltatások létrehozására serkenti a Postát. ? Önök a múlt évben vezettek be egy különleges szolgáltatást, a belföldi kis csomagot. Az idén ennek további bővítésével foglalkoznak. Kérem foglalja össze ezek lényegét! ? kért tájékoztatást 1998-ban Szarvas István Kálóczy Imrétől, a Magyar Posta termékmenedzserétől.

K.I: A Magyar Posta 1997-ben bevezetett egy különleges szolgáltatást, a belföldi kis-csomagot, ami a levél és a hagyományos csomagküldés között foglal helyet. Ez olyan küldemény, melyben bármilyen, postai szállításból ki nem zárt, vagy különleges feladási feltételhez nem kötött, értéket nem képviselő anyag, tárgy, közlés továbbítható. Ez a postai tevékenységek során megkülönböztetett kezelést nem igényel. Ezt a csomagtovábbítási szolgáltatást sok egyéb cég más elnevezéssel végzi. A belföldi kis csomag küldése kötöttséggel jár. A teljességre való törekvés nélkül ebből néhányat ismertetnénk. A tömege a két kilogrammot nem haladhatja meg, fél kilogrammnál kevesebb nem lehet, legkisebb mérete: 90 x 140 mm, legnagyobb mérete 600 mm lehet, és ha minden oldalának hosszát összeadjuk, akkor az nem lehet több 900 milliméternél. Burkolatként olyan tiszta, világos csomagolóeszközt kell használni, mely a címirat és postai kezelés olvashatóságát nem zavarja.

A címzésre is van kikötés: a küldemény címoldalán legalább 70×100 mm méretű derékszögnek megfelelő üres helyet kell hagyni. Ezt a szolgáltatást a belföldi forgalomban bárki igénybe veheti. A Belföldi kis-csomagküldeményt a Posta a feladást követő 5 napon belül kézbesíti. Erről nyilvántartást nem vezet, a korábbi vagy a későbbi kézbesítés esetén felelősséggel nem tartozik. Ara kedvezőbb, mint az ugyanilyen súlyú egyéb csomagnak, és szélesebb körben kézbesíthető, ugyanis bármelyik munkahelyre is címezhető, így a munkatársak is átvehetik, tartalomként elsősorban katalógusok, tájékoztató könyvek, áruminták kiküldését javasoljuk.

Igény jelentkezett egy másik hasonló, de a belföldi kis-csomagnál jóval többet nyújtó csomagküldő szolgáltatás iránt. Ennek a neve a kereskedelmi csomag, amely az ?üzlettől üzletig? szóló termékek szerződéses továbbítását jelenti. Jelenleg a szolgáltatás bevezetésének a kísérleti időszakát éli. Az ügyfél a kereskedelmi csomag szolgáltatás igénybevételekor az áruját bízza a postára. A súlyhatár itt a ? szerződéstől függően ? ötven kilogrammig terjedhet, a csomag mérete tetszőleges, határt csak szállítóeszközeink befogadóképessége szab, a csomagolóanyag is szabadon megválasztható, a címzés lehet akár etikett vagy szállítólevél, csak az a fontos, hegy ne sérüljön meg, illetve ne piszkolódjon be. Mindig meghatározott napra vállalják a csomag kézbesítését, amelyről az ügyfelet előre értesítik, akár telefonon is. A sikeres kézbesítések aránya a kísérleti ügyfeleknél megközelíti a 100 százalékot. Amennyiben a feladónak a címzettől az áruért pénz jár, azt a kézbesítéskor átveszik és eljuttatják a feladóhoz. Többletszolgáltatás a korábbiakhoz képest az, hogy az áru útját számítógépen képesek nyomon követni, így a postán mindig tudják, hogy éppen hol tartózkodik a kereskedelmi csomag. A posta ezzel a szolgáltatásával lefedi az egész országot.

? Amit Önök tudnak, azt nem tudja a konkurencia?

K.I: Valóban nagy a konkurencia, sok a szállítással foglalkozó vállalat, sok esetben a gyártó, a szállítást megrendelő is az. A kereskedelmi csomagban többnyire 50 kg alatti dobozolt vagy tasakolt termékek kerülnek. A konkurens cégek is hasonlót szállítanak. Ami növeli versenyképességünket, az az egész országot lefedő hálózat: nemcsak a hagyományos kézi kézbesítőkkel, hanem járműparkunkkal az egész országban tudunk kézbesíteni. Lényeges személyzetünk szakképzettsége és a kedvező áraink.

Még egy jelentős kérdésről szeretnék szólni: a kereskedelmi csomag nem egy kőbe vésett termék. A kísérleti időszak befejezése után 1998. I. negyedévben kiértékeljük, és lehet, hogy módosítjuk. Igyekszünk ügyfeleink kívánságának eleget tenni, és úgy gondoljuk valami standard megoldást kínálunk, ám ha szükséges, módosítjuk, de a többletszolgáltatás magasabb árral jár ? olvashattuk az Építési Piac 1998/10. számában.

Szóljon hozzá!