ZETApress

hírportál

Öntödei hírek ?95-ből

A VAW Motor GmbH Győrött 80 millió márkás beruházást tervez. A Győri Nemzetközi Ipari Parkban a konszern Magyarországon bejegyzett, százszázalékos német tulajdonban lévő leányvállalata, a VAW Alumíniumtechnika Kft. új hengerfejöntödét létesít.

Az amerikai öntvénypiac 13 százalékát uraló Universal Automotive Inc. által létrehozott UBP Hungary a Csepeli Vasöntöde Rt. tárgyi eszközeinek kivásárlását követően autóalkatrészeket fog gyártani. Körösi László, a cég marketingigazgatója szerint új szakasz kezdődik a nagy múltú öntöde életében. A befektető műszaki fejlesztést és termelésnövelést ígér, és az export bővítését tervezi.

Szarvas István kérdésére válaszolva megtudtuk az igazgatótól, hogy az új vállalkozás nemcsak megduplázza a háromezer tonnás termelést, hanem jelentős létszámfejlesztést is biztosít. Komondy Ferenc, a Csepel Művek Ipari Egyesülés igazgatója a vételárat nem volt hajlandó elárulni, de szerinte mindkét fél jó üzletet kötött. Örülne, ha a többi csepeli vállalat is hasonló vevőket találna.

Hatékonysági vizsgálatok az EU országaiban

Nemzetközi konferenciát szervezett Budapesten a Magyar Gazdasági Ellenőrök egyesülete az EU országaiban az igazgatás területén végzett hatékonysági vizsgálatok tapasztalatairól. Dr. Hagelmayer István, az egyesület elnöke megnyitójában hangsúlyozta: ha az EU-hoz akarunk a jövőben csatlakozni, akkor az ellenőrzés módszereit is át kell venni, és ehhez hozzátartoznak a hatékonysági vizsgálatok. A francia, belga, német és angol tapasztalatokról szóló előadásokból kirajzolódott, hogy ezekben az országokban igyekeznek mindent számszerűsíteni. Az előadóknak nagyon jó véleményük volt a magyar közgazdászokról és jogászokról, azt vallották, hogy biztosan bele tudnak majd illeszkedni az EU rendszerébe.

A konferencia zárszavában Dr. Sütő Dezső alelnök elmondta, hogy a jövőben a GTE hasonló rendezvényeket fog szervezni, kiemelt feladatának tekinti az ellenőrzési szakirodalom bővítését, és a nagy átfogó vizsgálatok előtt oktatást fog tartani azon intézményeknél ahol a Kormányzati Ellenőrzési Iroda vizsgálatot folytat. Az egyesületnek minden megyében van tagja, összlétszáma 300 fő ? olvashattuk a Gépipar 1995. 9-10. számában.

Rövid hírek 1994-ből

Harminchárom pályázat érkezett a minket is szemléző Mahír Observer és a Magyar Tudományos Üzemi és Szaklapok Újságíróinak Egyesülete által kiírt százezer forint összegű pályázatra. A bronztollat Pachner Edit vette át Dr. Dóka Pétertől, a Mahír Observer igazgatójától a TÜV Rheinland Hungária székházában.

Az Országos Műszaki Múzeum kiállító terem nélkül létezik 15 ezer tárgyával, 30 ezer könyvével és dokumentumával a XI. kerületi Kaposvár utcában, tudtuk meg azon a tudományos ülést követő sajtótájékoztatón, amelyen az ipar vezetői, a Műszaki Múzeum munkatársai és az ügy iránt elkötelezett intézmények vezetői vettek részt.

A NATO Tudományos Tanácsa

Tudományos Bizottsága a kooperációs partnerekkel kibővített, munkaterv szerinti ülését Budapesten rendezte az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottság szervezésében. A NATO a kooperációs partnerekkel való tudományos együttműködésben kiemelkedő fontosságot tulajdonít a leszerelési technológiákkal, a környezetvédelemmel, a csúcstechnológiákkal, a számítógépes hálózatokkal kapcsolatos tudományterületeknek, hallottuk azon a sajtótájékoztatón, amelyet Sean-Marie Cadiou, a NATO főtitkár-helyettese és Nyíri Lajos, az OMFB ügyvezető elnöke tartott.

A szerszámgép-iparban a stabilizáció jelei mutatkoznak. Az ágazatban mára 15 százalékra csökkent az állami tulajdon aránya. Felépülőben van viszont egy új, jelentős beszállítói körre alapuló vállalati struktúra, amely az 1995-re becsült kétmilliárd forint összárbevételt és 1,2 milliárd forint exportot a későbbi években növelni lesz képes ? közölte az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium.

A Pannonpipe Kft. a jogutódja a Hungária Műanyag-feldolgozó Vállalatnak, amely a hatvanas évek második felétől a hazai műanyagcső- és idomgyártást a legkorszerűbb, az NSZK-beli Anger cég licence alapján hasznosította. A kis darabszámú idomokat külföldről hozzák be. Az ISO-szabványnak megfelelő minőségbiztosítási rendszert építettek ki ? tudtuk meg a jogutód cég tájékoztatóján.

Szóljon hozzá!