ZETApress

hírportál

A médiahajón hallottam

Ötödik alkalommal futott ki ?95. őszén a médiahajó, fedélzetén a hazai politikai és kulturális közélet csaknem 900 képviselőjével. Az idén a miniszterek és jó néhány párt első embere hiányzott halaszthatatlan elfoglaltsága miatt. Aznap volt a miniszterelnök és koalíciós helyettese megbeszélése, továbbá a gazdasági kabinet ülése.

A pénzügyminiszterek reggelije az elmúlt évekhez képest halványabban sikerült, Bokros Lajos távolléte miatt. Békesi László annak a véleményének adott hangot, hogyha javulnak az egyensúlyi pozíciók, lát esélyt minimális gazdasági növekedésre. Szabó Iván szerint bár szükséges javítani az egyensúlyon, kulcskérdés, hogy ez milyen áron lehetséges. Kupa Mihály szerint nincs elfogadható kormányprogram, ezért az országnak nincs jövőképe Kifejtette: semmilyen kérdésben nem ért egyet a jelenlegi pénzügyminiszterrel, különösen az adókérdésekben.

A politika vitafórumon nagyon jól szórakozott a közönség, mivel humorérzéknek nem voltak híján a vitában részt vevők. A kérdésekre adott válaszok nem mindig voltai lényegre törők. Szarvas Istvánnak módja nyílt beszélgetni Dr. Kovács László ex-népjóléti miniszterrel és Dr. Kopátsy Sándorral, a neves közgazdásszal, a munkanélküliség jelenlegi kezeléséről. Egyetértésben megállapították, hogy a jelenlegi rendszer rossz és sürgősen változtatásra szorul.

Magyar kisautó Biharkeresztesről

Augusztus elsejétől, a korábbi Puli után, újabb magyar autó kerül a piacra. Az új autó neve Alma Cabrio 903. A járművet Pápai Imre, a Pápa Kft. ügyvezető igazgatója mutatta be a sajtó képviselőinek, akik rögtön ki is próbálták. A használt Trabant-alvázra szerelt kisautóba felújított Fiat Panda motorokat építenek, karosszériáját formatervezett, könnyű üvegszálas poliészterből készítik fémoszlopos merevítéssel, a fékrendszer és a futómű vadonatúj! A kisautó motorja négyhengeres, a kocsi végsebessége óránként 110 km, össztömege 690 kilogramm, és legfeljebb négy személyt szállíthat. Országúton 5,8 litert fogyaszt 100 km-en, városban pedig 6,3 litert.

A jövőbeli fejlesztést firtató kérdésünkre az ügyvezető igazgató elmondta, hogy eddig mintegy százmilliót invesztált a cégbe, jelenleg 78 embernek tud munkát adni. Reményei szerint jövőre már mintegy kétszáz szakembernek nyújt majd biztos megélhetést üzeme, ehhez mintegy százmillió forintra lenne szüksége, amit ha a magyar bankok nem biztosítanak, külfölditől lesz kénytelen felvenni. Jelenleg több bankkal is tárgyal ? olvastuk a Gépipar 1995. 9-10. számában.

Szóljon hozzá!