ZETApress

hírportál

Új közgazdaságtan ?95-ben

Kopátsy Sándor a neves közgazdász a közelmúltban mutatta be az általa írt Alternatív Közgazdasági Füzetek első számát. Címe: Új közgazdaságtan és történelmi olvasókönyvnek szánja ? mondta el Szarvas Istvánnak egy ?95-ös sajtótájékoztatón.

Be szeretném mutatni ? hangsúlyozta ?, hogy a mai kormányzati politika olyan közgazdasági elméleten alapul, amelyik már gazdaságtörténeti kategória és kizárólag csak a múlt század klasszikus tőkés viszonyai között volt igaz. A piacgazdasági átmenetre a közgazdaság-tudomány, a nemzetközi pénzügyi szervezetek, és nyomukban a kelet- és közép-európai kormányok ezeket a XIX. századra igaz válaszokat adják akkor, amikor a gazdasági sikerek forrásait csak gazdasági tényezőkben látják.

Ezzel szemben bebizonyosodott, hogy sem a természeti erőforrásokban való bővelkedés, sem az olcsó munkaerő, sem a kormányzati takarékosság nem vezetnek gyors gazdasági fejlődéshez. Inkább a fordítottja igaz: a természeti kincsek hiánya visszatart a pazarló nehézipari befektetésektől és a szellemi tőkeigényes gazdasági területek fejlesztésére ösztönöz. A tőke oda áramlik, ahol nem olcsó, hanem drága a munkaerő, és még a hadi kiadások is jobbak, mint a munkanélküliség.

A GE húszmillió dollárt fektet be magyarországi vállalkozásába

A General Electric világítástechnikai üzletága húszmillió dollárt fektet be magyarországi vállalkozásába, jelentette sajtótájékoztatón Chuck Pieper elnök-vezérigazgató. A befektetés 40 százalékából Vácra új technológiát, kompakt energiatakarékos fényforrásgyártást telepítenek. További 40 százalékot fordítanak Nagykanizsán a normál lámpák gyártási technológiájának korszerűsítésére.

A GE termeléséből 400 millió dollár értékben részesedik a GE Tungsram Rt, a cég termelése évente 25 százalékkal bővül. Ez 70 százalékkal haladja meg a két évvel ezelőttit. A társaság termékeinek 90 százaléka exportra megy. A GE ez ideig 600 millió dollárt fektetett be Magyarországon, dolgozóinak száma tízezer-háromszáz fő. A közeljövő munkahelybővítő terveit firtató kérdésünkre kitérő választ adott az elnök-vezérigazgató: ez a piac felvevőképességének függvénye, de a tervek szerint a beruházás 1997 márciusára fejeződik be és 200 új munkahelyet teremt.

A modern bankrendszert nem kell kitalálni

Az Oreko Kft. Hogyan tovább bankrendszer? ? címmel megrendezett konferenciáján Pulai Miklós, a Bankszövetség főtitkára elmondta, hogy a bankrendszer nem járhat más utat, mint a gazdaság, vagyis a gazdasággal együtt fog változni. A tartós gazdasági növekedés hozza meg a bankrendszer előrelépését, erre van lehetőség. A modern bankrendszer már ki van találva, létrehozására megvan a lehetőség hazánkban. Ma a bankrendszer a GDP-ből 4%-al részesedik ez 5-10 év múlva 8% lesz. A fejlődés egyik meghatározó vonása a közeljövőben a bankok számának csökkenése és a koncentráció erősödése lesz.

Az élesedő versenyre a bankpiac szereplői új, az egyedi igényeket egyre inkább követő szolgáltatásokkal, hatékonyságuk növelésével a bankok stabilitását és mozgásterét növelő koncentrációs folyamatok felgyorsításával fognak reagálni. A főtitkár külön kiemelte az oktatás fontosságát. Szerinte 2005-ben már semmilyen tekintetben nem fog különbözni egy brüsszeli bank egy budapestitől ? olvasható a Gépipar 1995. 7-8. számában.

Szóljon hozzá!