ZETApress

hírportál

Tradíció, folyamatosság, megújulás

1994-ben 74 év után másodszor alakult meg a Gamma Műszaki Rt. Félévvel privatizációja után bemutatkoztak a cég új tulajdonosai is. A részvények 30 százalékát a nálunk már érdekeltséggel rendelkező International Design and Distribution Ltd. szerezte meg.

A részvények 70 százaléka magyar kézbe, az Ipari Szövetkezeti Holding Rt, az Intermentor Holding Kft. és az Inhold Rt. tulajdonába került. Koi Miklós, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a felszámolási folyamat szigorú gazdálkodási feltételei mellett folyt, tavaly már sikerült négyszázmillió forint árbevételre szert tenni a cégnek.

Az idén is hasonló eredményre számítanak. A volt KGST-országok rendelésállománya 30-40%, míg a fejlett tőkés országoké 20-30% közé várható. A fejlett tőkés országokba irányuló export elsősorban kooperációs alkatrészgyártást jelent. Az árai miatt a nyugati országokban is versenyképes maradt a Gamma. A Gamma teljes termelési vertikumát megvásárló pénzügyi befektetők képviseletében Steven G. Kaáli professzor elmondta, hogy a várható nyereséget még éveken át visszaforgatják a vállalkozásba.

A tájékoztatón részt vett Kuncze Gábor, a SZDSZ miniszterelnök-jelöltje, aki válaszolt Szarvas István kérdéseire. Elmondta, hogy kormányra kerülésük esetén mindazokat nyereség-adókedvezményben kívánják részesíteni, akik jövedelmüket visszaforgatják a gazdaságba. Annak okát, hogy részt vett az összejövetelen, így foglalta össze: ? Érdekelt, hogyan történt a Gamma privatizációja. Az elhangzottak alapján úgy értékelem, hogy ez a privatizáció követésre méltóan zajlott. A Gamma egy vállalat a sok közül, a gazdaság általános állapotát kell rendbe tenni. Hasonló rendezvényekre, ha időm engedi, a jövőben is elmegyek ? mondta Kuncze Gábor a Gépipar 1994. 5-6. számában.

Szóljon hozzá!