ZETApress

hírportál

Bankkonferencia ?94-ben

A gazdasági stabilitás fenntartása elsőrendű kérdés ? mondta Bod Péter Ákos 1994 nyarán, a Pénzügyi politika és átalakulás című kétnapos nemzetközi konferencián, amit a Magyar Hitel Bank Rt. szponzorálásával tartottak Budapesten. A konferencián az egykori szocialista országok által követendő pénzügypolitikát tárgyalták meg.

A résztvevők között megtalálhatók voltak a régi és az új kormány tagjai, a nagybankok első számú vezetői és a felsőoktatás pénzügyi képviselői. Jelentős számban voltak külföldről is. Bevezető előadásában Dr. Bod Péter Ákos, az MNB elnöke kifejtette: a gazdasági stabilitás fenntartása elsőrendű kérdés, de érzékenységet kell tanúsítani a tartós növekedést elősegítő tényezők iránt is. ? Ha a gazdaságpolitika csupán az egyensúlyra koncentrál, akkor valószínűleg nincs jövőképe, és a gazdaságnak sincs lendülete. Annak a meggyőződésnek adott hangot, hogy a tartós növekedés elképzelhetetlen a megtakarítások ösztönzése nélkül ? mondta BPÁ.

Dr. Alexander Lamfalussy, az Európai Monetáris Intézet elnöke szerint időre van szükség ahhoz, hogy az átalakulásban lévő gazdaságokban kialakuljanak azok a csatornák, amelyeken keresztül a lakossági megtakarítások a hazai beruházásokhoz juthatnak. Nyugati példák azt mutatják, hogy a tőkepiaci vállalkozások finanszírozási rendszerének kiépülése csak a gazdasági növekedés beindulása után történik meg.

Dr. Kádár Béla, az Országgyűlés költségvetési bizottságának elnöke előadásában bírálta a nyugati szakértőket, mivel jelentős részük, köztük az IMF szakemberei is, a rendszerváltozás óta ? korábbi gazdasági tapasztalataik alapján ? a költségvetés visszafogását, az egyensúly javítását várják Magyarországtól. A volt miniszter szerint a jelenlegi helyzetben nem a hitelkorlátozás, a hitelköltségek drágítása, a költségvetés megnyirbálása a megfelelő eszköz, ellenkezőleg, ösztönözni kell a jövedelmek gyarapítását, javítani kell a versenyképességet és az export feltételeit.

A tanácskozás második napján a magyar bankrendszer helyzetéről és a konferencia eredményeiről kérdezte Szarvas István Töröcskei Istvánt, a konferencia főszervezőjét, a Magyar Hitel Bank elnök-vezérigazgatóját. ? A bankrendszer ? válaszolta a főszervező ? nagy átalakuláson ment át, azonban jelentős aránytalanságok is fennmaradtak. A pénzintézetek még mindig alultőkésítettek, a számuk pedig túl nagy, amin valószínűleg bank-összevonásokkal lehet majd segíteni. A magyar bankoknak hiányosságaik vannak a szervezettség, az infrastruktúra területén.

Töröcskei a konferenciát sikeresnek értékelte, mivel a világ minden részéről, és természetesen hazánkból is, köztekintélynek örvendő szakemberek vettek részt, nagyon sok és színes előadás hangzott el, amit a közeljövőben írásban is megjelentettnek a szervezők ? jelent meg a Gépipar 1994. 9-10. számában.

Szóljon hozzá!