ZETApress

hírportál

Ahol a víz olaj a tűzre

Esetek egy mentős életéből ? 15

A tegnapi írásommal nem Havas Henrikbe akartam belerúgni, nem tőle sajnáltam a félévi ingyen illetményt. Nem ő tehet arról, hogy ez járt neki, s a helyében én is elfogadtam volna. Arra akartam csak a figyelmet felhívni, hogy máshol a közalkalmazottakkal milyen rosszul bántak, s milyen értelmetlen tevékenységre kényszeríthették őket. Mai írásomban arról szólok, hogy a vörös kakas mennyire megkeserítheti egy szegény ember életét.

János egész éjjel dolgozott. Már a hazatérés se sikerült valami fényesen. Lakáskulcsát elhagyta valahol. Álmos volt, aludni vágyott, ezért úgy döntött, a gangon lévő ablakon megy be. Az se volt nyitva, de ez nem zavarta. Könnyen betörte, majd aludni tért. Előtte még némi búfelejtőt is magába töltött, ennek azonban nem ágyazott meg semmiféle borkorcsolyával.

Rövidesen az éhség, meg az ablakon beáramló hideg, téli levegő felköltötte. Eldöntötte, hogy főzni fog. A meleg étel bizonyára belsőleg is átmelegíti majd. Olajat öntött a lábasba, s bekapcsolta a villanytűzhelyt. A lábast a melegedő főzőlapra tette. Rég elfeledkezett a bekapcsolt rezsóról, amikor hirtelen füst csapta meg az orrát. Az olaj meggyulladt a lábasban. Hősünk megrettent. Mi lesz, ha odaég, mi lesz, ha tűzvész lesz? Gyorsan oltani kell, míg nem késő!

Gondolatát tett követte. Jó nagy bögre vizet loccsantott az égő olajra. Bár ne tette volna! A forró olaj kifröccsent a lábasból, s a víz hátán szétfolyt a lakásban. Nyomában kigyulladtak a papírok, égett a pokróc, meg a kopott bútorok. S ami a legszörnyűbb, a forró olajból jócskán jutott a félmeztelen férfi ? ne felejtsük, a hideg ellenére gatyában aludt ? testére, combjára, lábszárára is. Az egész testfelület másodfokú égési sérülésekkel volt borítva, elől mindenütt hólyagok éktelenkedtek fejétől a talpáig.

Mire a rohamkocsink megérkezett, a tűzoltók már eloltották a lángokat. Könnyen behatolhattak a kitört ablakon. A rendőrök is ott posztoltak. Nekik még később is maradt feladatuk, hiszen őrizniük kellett a feltört lakást. A saját lábán kijövő sérültet ugyanis a Honvéd Kórház Égési Osztályára szállítottuk.

Ha nem vízzel próbálja meg eloltani az olajtüzet, ha helyette pokrócot dob a lábasra, vagy leszórja az égő felületet liszttel, nem kellett volna újra bútoroznia a lakását. S az olajra szórt lisztből rántást, ezt vízzel felöntve finom rántott levest készíthetett volna. Kár, hogy nem szakács volt, csak éjjeliőr, aki majdnem nappal halt meg!

Szóljon hozzá!