ZETApress

hírportál

Hogyan lehet férjet fogni?

Fejezetek egy mentős életéből ? 3

Falusi diszkóba hívtak a mentőt egy régi őszi éjszakán. Riadt fiatal nő telefonált. Elmondta, hogy barátnője tánc közben rosszul lett: görcsöl, hasa fáj, hányingere van. A közeli mentőállomásról hamar meg is érkezett az orvos nélküli esetkocsi. Szakápolóként az utcán találtam a beteget. Lovagja karjára támaszkodott, s látványosan szenvedett. Rögvest kocsiba ültettük, s irány az orvosi rendelő. A kórház harminc kilométerre volt, s beutaló nélkül nem füstölhettem el ennyi benzint.

Döntsön inkább az orvos a beteg sorsáról, vigye ő a balhét. Különböző panaszok esetén úgyis más-más kórház az illetékes a fővárosban, a kórisme megállapítása viszont orvosi feladat. Ápoló erre a képzettsége és a szabályzat szerint is alkalmatlan.

Az orvos a mentőautóban ápolói segítségével meg is vizsgálta a 20 éves lányt. Nevezzük őt Arankának. Kísérőjét hívjuk Dezsőnek, akit addig természetesen kiszállítottunk. Nem volt semmi komoly baj, kórházba sem kellett szállítani, az utcára mégsem tehettük. Az orvos hazaszállításra utasította a mentősöket. A lány közeli lakása a mentőállomás felé útba esett, így mi se tiltakoztunk. Dezső is beszállt, s indultak haza.

Mi volt a baj? – érdeklődött tőlem a lovag, de Aranka leintette. Majd otthon elmondok mindent – felelte, hiszen a felvilágosítás egyébként sem ápolói feladat. Ezen én sem vitatkozhattam. Betegünk személyiségi jogaira tekintettel nem adhattam a barátnak felvilágosítást. Az orvos közben már visszament a lakására, így Dezső őt sem faggathatta. Örült inkább, hogy nem kellett kórházba vinni szerelmét.

Találkozás az esküvő után

Hónapok teltek el, s Dezső feldúltan rontott be a falusi mentőállomásra. Miért nem mondták meg, hogy Aranka nem is terhes? – üvöltötte magából kikelve. Magának tudnia kellett az igazságot, hiszen részt vett a vizsgálatán! Miért hagyta, hogy palira vegyenek? Ha tudom, hogy nem terhes nem veszem feleségül ezt a szemetet!

Csak ekkor értettük meg kollégámmal, hogy egy férjfogó játék részesévé váltunk, ebben asszisztáltunk akaratlanul. Aranka ugyanis csak színlelte a rosszullétet, megjátszotta az állapotos kismamát. Barátjának terhességi rosszullétről beszélt, majd később otthon azt hitette el Dezsővel, hogy az orvos is megállapította az előrehaladott, tehát abortuszra elkésett terhességét. A mentőben az orvosnak és nekünk csak egyszerű gyomorrontásról beszélt, de addigra barátját már a vizsgálat érdekében kiszállítottuk. Őt ezért tudta a későbbiekben etetni, beadni neki a mesét a terhességről. Az orvos viszont miért is utalta volna őt kórházba sima gyomorrontással? S ha beutalja is, nem a nőgyógyászatra viteti. Oda a lány se ment volna el, nehogy kiderüljön a turpisság.

Dezső becsületes volt, no meg hiszékeny. Eszébe sem jutott, hogy terhesség esetén az orvos rögvest kórházba utalta volna a lányt. Örült inkább, hogy nem komoly a baj. Csak az esküvő után döbbent rá, hogy szerelme átvágta, és tehetetlen dühe a mentők ellen fordult. Mi nem adhattunk neki felvilágosítást azon az ominózus éjszakán, bár hetedik érzékünk már akkor megsúgta, hogy eszköznek használtak egy férjfogási színjátékban. Szerencsére nem nekünk lett drága a lagzi!

Azóta sem tudom, mi lett velük. Rég elváltak-e vagy az évek során egymáshoz csiszolódtak. Ha jól alakultak dolgaik, azóta már Aranka valóban terhes lett, s talán már az unokáikat is Dezsővel együtt neveli.

Szóljon hozzá!