ZETApress

hírportál

Niko Kari, a FIA F3-as versenysorozat sztárja

A Formula–1-es világbajnokság betétfutamaként Magyarországra érkezett a GP 2-es és az F 3-as világbajnokság, valamint a Porsche Mobil 1 Szuperkupa is.

Ezek a versenysorozatok a Formula–1 előszobájaként funkcionálnak, ugyanis rengeteg olyan pilóta, aki ezeket a sorozatokat megnyerte vagy ezekben a sorozatokban jól szerepelt, amivel felhívta magára a figyelmet és később nagyon gyorsan Formula–1-es tesztelési lehetőséget, állandó tesztpilótai szerződést, majd legvégül Formula–1-es pilótaszerződést kapott, sőt sok óriási Formula–1-es név és világbajnok is szerepelt ezekben a sorozatokban.

Niko Kari finn autóversenyző 1999. október 6-án született Hyvinkaa-ban. Versenyzői karrierjét 2009-ben gokartozással kezdte, egészen 2014-ig. Ezután formula autóra váltott és elindult az újonnan létrehozott SMP F4-ben, itt torony magasan nyerte meg a sorozatot. A bajnoki cím megszerzésével 350 ezer eurót kapott a sorozattól. 2016-ban csatlakozott a Red Bull Junior Teamhez, és a Formula–3-as Motopark pilótája lett. Jelenleg a Red Bull Junior Team tagja és a Formula-3 Európa-bajnokságban szereplő Motopark pilótája. (A két magyar futamot a holland Dorian Boccolacci és az orosz Nikita Mazepin nyerte.) A Toro Rosso Formula–1-es autóját is tesztelhette.

A nagyon szimpatikus finn autóversenyző exkluzív interjút adott: A finn autóversenyzők, pl. Kimi Raikkönen, Mika Hakkinen, Mika Salo, Baltteri Bottas, stb. nagyon népszerűen hazánkban. Ennek az az oka, hogy a finn és a magyar nép távoli rokonok, egy nyelvcsaládba is tartoznak. Neked ki a kedvenc finn autóversenyződ? – kérdezte tőle dr. Horváth Dávid.

N.K: Az én kedvencem Kimi Räikkönen, aki egy lenyűgöző személyiség és természetesen nagyon jó versenyző.

Még csak 18 éves vagy és már óriási karrier áll mögötted! Hogyan döntötted el, hogy autóversenyző szeretnél lenni?

N.K: Tulajdonképpen éppen itt, Magyarországon néztem meg egy Formula–1-es futamot kiskoromban, amikor eldöntöttem, hogy autóversenyző szeretnék lenni. Ezután kezdtem el gokartozni.

2015-ben, a Motopark csapat másik pilótájával együtt, Sérgio Sette Camarával kaptál egy lehetőséget, hogy a Red Bull Junior Team tagja legyél és egy Scuderia Toro Rosso csapat Formula–1-es autót tesztelj hivatalosan. Mik a jövőbeni terveid?

N.K: Nagy terveim vannak: természetesen el akarok jutni a Formula–1-ig és ott világbajnok szeretnék lenni. De természetesen ez egy távoli cél és napról napra lépek előre és a legjobb tudásom szerint csinálok mindent.

Mit gondolsz, mi a legnagyobb siker eddig az életedben?

N.K: Azt hiszem, az eddigi versenyzői pályafutásom.

Mik a benyomásaid Magyarországról?

N.K: Ez egy lenyűgöző hely. Az atmoszféra csodálatos és pálya is fantasztikus az autó-motorsport eseményekre.

Szóljon hozzá!