ZETApress

hírportál

Niko Kari, a FIA F3-as versenysorozat sztárja

A Formula?1-es világbajnokság betétfutamaként Magyarországra érkezett a GP 2-es és az F 3-as világbajnokság, valamint a Porsche Mobil 1 Szuperkupa is.

Ezek a versenysorozatok a Formula?1 előszobájaként funkcionálnak, ugyanis rengeteg olyan pilóta, aki ezeket a sorozatokat megnyerte vagy ezekben a sorozatokban jól szerepelt, amivel felhívta magára a figyelmet és később nagyon gyorsan Formula?1-es tesztelési lehetőséget, állandó tesztpilótai szerződést, majd legvégül Formula?1-es pilótaszerződést kapott, sőt sok óriási Formula?1-es név és világbajnok is szerepelt ezekben a sorozatokban.

Niko Kari finn autóversenyző 1999. október 6-án született Hyvinkaa-ban. Versenyzői karrierjét 2009-ben gokartozással kezdte, egészen 2014-ig. Ezután formula autóra váltott és elindult az újonnan létrehozott SMP F4-ben, itt torony magasan nyerte meg a sorozatot. A bajnoki cím megszerzésével 350 ezer eurót kapott a sorozattól. 2016-ban csatlakozott a Red Bull Junior Teamhez, és a Formula?3-as Motopark pilótája lett. Jelenleg a Red Bull Junior Team tagja és a Formula-3 Európa-bajnokságban szereplő Motopark pilótája. (A két magyar futamot a holland Dorian Boccolacci és az orosz Nikita Mazepin nyerte.) A Toro Rosso Formula?1-es autóját is tesztelhette.

A nagyon szimpatikus finn autóversenyző exkluzív interjút adott: A finn autóversenyzők, pl. Kimi Raikkönen, Mika Hakkinen, Mika Salo, Baltteri Bottas, stb. nagyon népszerűen hazánkban. Ennek az az oka, hogy a finn és a magyar nép távoli rokonok, egy nyelvcsaládba is tartoznak. Neked ki a kedvenc finn autóversenyződ? ? kérdezte tőle dr. Horváth Dávid.

N.K: Az én kedvencem Kimi Räikkönen, aki egy lenyűgöző személyiség és természetesen nagyon jó versenyző.

? Még csak 18 éves vagy és már óriási karrier áll mögötted! Hogyan döntötted el, hogy autóversenyző szeretnél lenni?

N.K: Tulajdonképpen éppen itt, Magyarországon néztem meg egy Formula?1-es futamot kiskoromban, amikor eldöntöttem, hogy autóversenyző szeretnék lenni. Ezután kezdtem el gokartozni.

? 2015-ben, a Motopark csapat másik pilótájával együtt, Sérgio Sette Camarával kaptál egy lehetőséget, hogy a Red Bull Junior Team tagja legyél és egy Scuderia Toro Rosso csapat Formula?1-es autót tesztelj hivatalosan. Mik a jövőbeni terveid?

N.K: Nagy terveim vannak: természetesen el akarok jutni a Formula?1-ig és ott világbajnok szeretnék lenni. De természetesen ez egy távoli cél és napról napra lépek előre és a legjobb tudásom szerint csinálok mindent.

? Mit gondolsz, mi a legnagyobb siker eddig az életedben?

N.K: Azt hiszem, az eddigi versenyzői pályafutásom.

? Mik a benyomásaid Magyarországról?

N.K: Ez egy lenyűgöző hely. Az atmoszféra csodálatos és pálya is fantasztikus az autó-motorsport eseményekre.

Szóljon hozzá!