ZETApress

hírportál

Formula-E Monte-Carlóban

A Formula-1 a világ egyik legnézettebb versenysorozata, és mint tudjuk, már létezik elektromos formája is. A Formula-E versenyek alatt ugyanúgy izgulhatunk és sok nagyon szimpatikus versenyzőt ismerhetünk meg a Formula-1 sztárjai mellett, illetve sok egykori Formula-1 versenyző is itt küzd jelenleg is.

Az idei versenysorozat 4. állomása április végén Monte-Carlóban volt. A mezőny idén rendkívül erős, a volt Formula-1 pilóták közül Stoffel Vandoorne, Antonio Giovinazzi, Lucas di Grassi, Jean-Éric Vergne, Sébastien Buemi, André Lotterer és Pascal Wehrlein is indult. A pole-pozíciót a brit Mitch Evans (Jaguar TCS) szerezte meg. A versenyt a belga Stoffel Vandoorne (Mercedes) nyerte, mögötte Evans érkezett be, a pontversenyt vezető és a triplázásra készülő francia Jean-Éric Vergne (DS Techeetah) jött be a 3. helyre. A verseny leggyorsabb körét a belga Robin Frijns (Envision) futotta – tudatta dr. Horváth Dávid. Fotóink Kasznár Gyula felvételei.

A Formula-E az elektromos autóversenyzés egyik legnépszerűbb kategóriája, szabályait a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) határozza meg. A Formula-E célja, hogy a legmagasabb szinten versenyezzenek az együléses elektromos autók. A sorozatot 2012-ben álmodták meg, az autók bemutatása 2013-ban megtörtént, míg az első világbajnokság 2014-ben vette kezdetét. 2012. szeptemberben bejelentették, hogy a korábbi Formula?1-es pilóta Lucas di Grassi lesz a sorozat tesztpilótája. Novemberben hivatalossá vált, hogy 42 autó áll rajthoz a sorozatban. A Formula-1 McLaren biztosította a motort, a sebességváltót és az elektronikai berendezést az összes autóba. A karosszériákat a Dallara a Spark Racing Technologiesszel együttműködve gyártotta. A 2014-es szezonban 10 nagyvárosban rendeztek versenyeket.

A legtöbb autó-motorsport világbajnoksággal ellentétben a Formula-E sorozat versenyzői utcai pályákon versenyeznek. Rio de Janeiro és Róma volt az első két helyszíne a sorozatnak. Később a Formula-E tárgyalásokat folytatott London polgármesterével, Boris Johnsonnal egy esetleges verseny megrendezéséről. 2013. májusban nyilvánosságra hozták azt a 9 várost, ahol versenyt fognak rendeztek a sorozat 2014-es debütáláskor: London, Róma, Los Angeles, Rio de Janeiro, Miami, Peking, Putrajaya, Bangkok, Buenos Aires és Berlin. A Drayson Racing és a China Racing volt az első két csapata a sorozatnak. 2013. július 17-én hivatalosan bejelentették, hogy a harmadik csapat az Andretti Autosport lett.

A sorozat első szezonjában Londonban dupla futamot rendeztek. A kvalifikáción négy csoportra osztották a mezőnyt, amelyekbe sorsolással kerültek ki a pilóták. Ők önálló, 10 perces etapokban hajtottak a pályára, a rajtsorrendet pedig a kombinált eredmény határozta meg. A pole-pozíciós 3 bajnoki ponttal is gazdagodott. A szezon során Sébastien Buemi háromszor, Nelson Piquet és Sam Bird 2-2 alkalommal nyert, míg Lucas di Grassi, Jérome d’Ambrosio, Nicolas Prost és António Félix da Costa 1-1 futamot nyert meg. 35 pilóta vett részt a sorozat első évében a versenyeken.

A konstruktőrök bajnokságát az e.dams Renault nyerte, míg az egyéni bajnoki címet Nelson Piquet Jr. nyerte meg Sébastien Buemi előtt egy ponttal. A Formula-E első hat idényében öt különböző versenyző tudott világbajnoki címet szerezni, egyedül a francia Jean-Éric Vergne-nek sikerült megvédenie elsőségét a 2018?2019-es bajnokság végén. A 2018/2019-es szezonban a bajnokság betétfutamaiként rendezték meg a Jaguar I-Pace eTrophy sorozat versenyeit. A 2019/2020-as szezont az első öt versenyt követően félbeszakították a koronavírus-járvány miatt, majd több hónapos szünetet követően augusztusban fejezték be Berlin városában, ahol hat versenyt is lebonyolítottak a szervezők, három különböző vonalvezetést használva.

A Formula-E világbajnokság szabályai: 12 csapat vesz részt a bajnokságban, 24 pilótával és 24 autóval. Minden csapatnak 2 versenyzője van és 2 autója. A bajnokság 11 városban kerül megrendezésre. A pályák hossza 2,5 és 3 kilométer közt van, utcai helyszíneken. Az autók 3 másodperc alatt gyorsulnak 0-ról 100-ra, végsebességük 220 km/óra körül9. A hangerő kisebb, mint más versenyautók esetében, körülbelül 80 decibel. Versenyszabályok: reggel szabadedzéssel kezdenek, majd következik az időmérő edzés. Az időmérő edzésen a pilóták 1-1 mért kört tesznek meg. A hat leggyorsabb versenyző viszont egy Super Pole-on vesz részt. A versenyek 45 perc+1 körösök. A jelenlegi pontozási rendszer: 1-10. helyezett 25-től 1-ig kap pontokat, 3 pontot ér a pole-pozíció és 2 pontot a leggyorsabb kör.

A monacói díjakat II. Albert herceg adta át a pódiumon, vele volt felesége, az egykori úszóolimpikon Charlene hercegnő, valamint Gabriella és Jacques ifjú hercegek. Itt volt még a rengeteg visszavonult Formula-1 pilóta közül pl. Paul di Resta, Christian Danner, Jerome d?Ambrosio, Tiago Monteiro, Karum Chandhok, Dario Franchitti (Indy Legenda), Nico Rosberg (az egykori Formula-1 világbajnok a feleségével, Vivian Sibolddal érkezett), Mark Webber (a Porsche nagyköveteként), stb. Kilátogatott az AS Monaco három labdarúgója: Alexander Nübel, Ismail Jakobs és Kevin Volland is. A vendégek között köszönthettük a Formula-1 csapatvezetők közül Toto Wolffot és Zak Brownt, Mohammed ben Sulayemet, az FIA új elnökét, Carlos Tavares portugál üzletembert (a francia PSA-csoport és az olasz-amerikai Fiat Chrysler Automobiles egyesülésével létrejött, a világ hatodik legnagyobb autógyártónak, a Stellantisnak a vezérigazgatója), Giorgio Veroni olasz üzletembert, Eleonore von Habsburg osztrák hercegnőt (aki a Dolce and Gabbana modellje és az egykori Formula-1 pilóta belga Jerome d’Ambrosio felesége), David Gandyt, a világ legismertebb férfimodelljét, Paula Jane Radcliffet (világbajnok brit hosszútávfutó, a London Marathon háromszoros győztese, a New York Marathon háromszoros bajnoka és a 2002-es Chicago Maraton győztese), Pernilla Wiberget (svéd alpesi síelő, aki két olimpiai és négy világbajnoki aranyérmet nyert), Marlene Olivia Harnoist (francia taekwondos, olimpiai érmes, tévés személyiség, filantróp és az Érdemrend lovagja) és sok más rengeteg hírességet. Az idei Formula-1 ponttáblázatot jelenleg vezető helyi állampolgár, Charles Leclerc is kilátogatott a versenyre. Nagyon jól éreztük magunkat!

Szóljon hozzá!