ZETApress

hírportál

Reszkess, telefontársaság!

Érdekességek a nagyvilágból ? 3

Egymillió márkás kártérítésre perli a lipcsei Hans Dittler a német telefontársaságot, mert egyhetes késéssel vezették be lakásába a telefont. Arra hivatkozott a bíróságon, hogy ennyi nyereségtől esett el a társaság hibájából. Ki lehet ez a menő üzletember, aki ilyen nagy üzleteket bonyolít le telefonon keresztül? – kérdezheti a nyájas olvasó. Nos, ki kell ábrándítanunk őket: Dittler úr már évek óta nem dolgozik. Munkanélküli, így viszont van ideje tévét nézni?

Nemrégiben rendszeresen figyelte az egyik tévécsatorna műsorán a telefonos vetélkedőket. A kérdésekre mindig tudta a választ, együtt számolta a pénzt a nyertesekkel. Csak annyi volt a baj, hogy neki nem volt telefonja, így ő sosem telefonálhatott. Elhatározta tehát, hogy telefont igényel.

Rövidesen – pár napon belül – hozták is a készüléket. (Remélem, ezzel a magyar olvasóknak sem mondok újat, hisz ez az európai norma.) A szerelők becsengettek a lakásba, ám áramszünet volt, a csengő nem szólalt meg. Azt hitték, a lakók elmentek, kikapcsolták az áramot, ezért aztán nem is kopogtak. Hans tehát hiába várta őket otthon, mégsem vezették be a vonalat.

Néhány nap múlva a telefonosok újra próbálkoztak. Ekkor már sikerrel jártak, viszont elmondták, hogy öt napja már itt jártak. Hans nem sokat törődött ezzel, örült, hogy van telefonja. S mivel éppen ment az aznapi vetélkedő, máris tárcsázta a számot. S amilyen kiszámíthatatlan a szerencse, rögvest kétszázezer márkás rekordnyeremény ütötte a markát. Ennyit még senki sem nyert.

Később aztán számolni kezdett. Ha öt nappal előbb kötik be a telefont, ötször kétszázezer, azaz egymillió márkát nyerhetett volna. Ettől a telefontársaság hibájából elesett. Miért nem kopogtak, hisz itthon volt, várta őket! A bírósághoz fordult.

A társaság most az áramszolgáltatóra mutogat. Ha nem kapcsolják ki az áramot, szólt volna a csengő, a felelősség azoké. A bíróság nehéz helyzetben van. Fizetni ugyanis senki sem akar.

Szóljon hozzá!