ZETApress

hírportál

Drogvadász négylábúak

Tegnap már bemutattam a Nyugati pályaudvar rendőrőrsének másfél évtizeddel korábbi állapotát. Nemcsak csütörtökönként jártam a környéken, máskor is megfordultam ott. Így történt ez akkor is, amikor terepszínű ruhába öltözött fiatalemberekbe botlottam. Bevetésre várakoztak egy júniusi délelőtt a pályaudvar területén. Mindegyikük jól megtermett kutyával érkezett. Előbb kommandósoknak véltem őket, de kiderült, hogy nem azok. Beszédbe elegyedtem velük. A dunakeszi BM Kutyavezető-képző Iskola hallgatói voltak és épp vizsgára készültek. Kábítószert akartak keresni. A többit már parancsnokuk, Pálinkás András főhadnagy, kiképzési szakcsoport-vezető mondta el.

Tízen készülnek vizsgára. Közülük nyolcan határőrök, ketten rendőrök. Négy hónapja kezdődött a tanfolyam. A létszám a megyék igényeitől függ. Jelentkezni a helyi határőrségeken, rendőrségeken lehet, hozzánk már onnan küldik a hallgatókat. Tíz embernél többel nem is igen tudnánk foglalkozni. Ez az ideális létszám a tanfolyamon. Ezek a hallgatók kábítószer-kereső kutyavezetők lesznek. A kutyák csak erre a feladatra lettek képezve, mást nem kell tenniük. Nem mennek járőrbe, nem követnek nyomot.

Állandó készenlétben

A kiképzés alatt igyekeztünk életszerű helyzeteket teremteni. Minden nap más-más helyszínen gyakoroltunk. Az iskolán kívül például gyárakban, közintézményekben keresték a drogot a derék négylábúak. Gazdáik nem most láttak kutyát először életükben, otthon korábban is foglalkozott mindegyik kutyákkal. Vizsga után ezekkel az állatokkal térnek haza lakhelyükre, ez most már az övék. Ellátásukra külön illetményt kapnak. Állandóan készléti szolgálatban kell lenniük, hiszen bármikor jöhet a ?füles?, hogy kábítószer van valahol. Olyankor pedig menni kell.

A határőrségnek nem csak a határon, hanem attól 20 kilométerre is joga van átvizsgálni a gyanús szállítmányt. A sikeres tranzakciót lebonyolító kamionos nem alhat nyugodtan, később is külön csíphetik. A kutyákat a hasis, kokain, marihuána és heroin szagára tanítják meg, de megérzik’ a ma még ritka amfetamint is.

A kutya húzza a gazdit

A főhadnagy három félreállított postavagonban helyezte el kiképző társaival együtt a kábítószert. Egyik segítője nyíregyházi, de kérte, hogy munkájuk jellege miatt sem az ő nevét, se a vizsgázó fiúkét ne hozzuk nyilvánosságra. Érkezik az első jelölt. A kutya húzza á pórázon gazdáját. Szájkosár nincs rajta, s később sem lesz soha. Nagyon szelídek. Emberek között kell végezni munkájukat. Találtak már a gyakorlaton zokniban és zsebben is heroint. Nem haraphatják meg a csempészt. Előfordulhat, hogy zsúfolt vonaton kell keresniük. Kutyát és gazdáját éles helyzetben 4 fegyveres határőr biztosítja. Egyedül soha nem megy kutatni.

Ha talált, jutalmat kap

A kutyák között van egy labrador retriever és egy Springer spániel is. Zárt helyiségben akkor találják meg könnyebben a szert, ha már régebben ott van, mert a szag jobban beivódik a levegőbe. Igaz egy idő után annyira átveszi a kábítószer szagát a helyiség levegője, hogy a kutya csak azt érzi, hogy van narkó, de nem találja meg a helyét. A vagonban most nincs utas. Bemegy a gazdi, s kinn visszafogják a kutyát. Mikor végre indulhat, módszeresen és dinamikusan szaglássza végig a sarkokat. Egyik helyen hirtelen kaparni kezd. Ezzel jelzi, hogy talált valamit. Gazdája zsebéből előkerül a jutalom. Rövid játék következik a feszültség levezetésére, majd újabb keresés kezdődik. Ez azért fontos, mert ha egy helyiségben csak egy csomagot keresne, a csempész elhelyezne egy kisebb mennyiséget, egy feltűnő helyen, a nagyot pedig kényelmesen átvihetne a határon. Itt most gyorsan előkerül az adag is, s a német juhász újra megkapja a jutalmát. A vizsga sikerült, megtörténik a minősítés.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Narkó galambszárnyon

Szóljon hozzá!