ZETApress

hírportál

Illegális kutyatelep Dabason

Tegnap megkeresés érkezett a NOÉ Állatotthon Alapítványhoz a dabasi hatósági fő-állatorvostól, mert egy dabasi tanyán 30-40 kutyát tartottak étlen-szomjan, iszonyú körülmények között ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A kutyák a rendőrségi eljárás alkalmával azonnali kobzásra kerültek, elhelyezésükről, állatorvosi ellátásukról az ügy lezárásáig a NOÉ Állatotthon Alapítvány gondoskodik. A tanya tulajdonosa ? aki már korábban is több alkalommal megsértette az állattartásra vonatkozó előírásokat ?, ismeretlen helyen tartózkodik, ellene állatkínzás miatt indul eljárás, valamint azonnali hatállyal eltiltották Dabas Város területén mindennemű állattartástól.

Mint arról a dabasi hatósági fő-állatorvos ? Dr. Kiss Miklós ? tájékoztatta az Alapítványt, Dabason, egy elhagyott tanyán működtetett illegális kutyatelepen több mint 30 kutyát tartanak. A telep nem rendelkezik semmilyen engedéllyel. Az állatok étel nélkül, minimális és szennyezett ivóvízzel ellátva a saját vizeletükben és ürülékükben élnek. Emberi felügyelet nélkül, néhányuk a pincébe zárva, egymás között szaporodva, verekedve tengetik mindennapjaikat. Láthatóan többük azonnali orvosi ellátásra szorult.

A telepen tapasztalt körülmények, valamint a kutyák általános állapota indokolttá tette, a hatósági fő-állatorvos kezdeményezése alapján intézkedő rendőrök számára, a kobzás azonnali elrendelését. Ezzel egyidejűleg Dabas Város Jegyzője mindennemű állattartástól eltiltotta Dabas Város területén. A NOÉ Állatotthon Alapítvány vállalta a jobb sorsra érdemes kutyák befogását, elhelyezését, valamint a szükséges állatorvosi ellátásukat.

Az Alapítvány munkatársai az összes kutyát nyilvántartásba vették és elszállították. Az elsődleges vizsgálatok alapján a kutyák nagy része nincs emberhez szokva, agresszívek, vagy nagyon félősek. Több kutya nagyon sovány, harapott, tépett sebekkel van tele a testük. Köztük többnek láthatóan fertőző betegsége van. Az egymásközti felelőtlen szaporodás eredményeként több szukakutya neveli néhány hetes kölykét, valamint sok szuka láthatóan vemhes. A NOÉ Állatotthon Alapítvány állatorvosai azonnal megkezdték a kutyák ellátását. A nyilvántartásba vétel során kiderült, hogy néhány kutya egyedi azonosító-chippel van ellátva, az ő regisztrációjuk ellenőrzését megkezdték az Alapítvány munkatársai.

A tanya tulajdonosa ? aki nem ismeretlen a hatósági fő-állatorvos és az Alapítvány munkatársai előtt ? nem volt elérhető a helyszínen. Ellene már több esetben folyt illegális kutyatelep üzemeltetése és állatkínzás vétsége miatt eljárás, melyek során több kutyát elkoboztak a hatóságok. A legutóbbi eset, mely nyilvánosságra került, majd hatósági eljárást vont maga után, 2007. novemberben történt Újlengyel településen.

Az akkori eljárás során is elkobozták tőle állatait, melyek iszonyú körülmények között tengődtek. A súlyosan sérült, beteg kutyák közül több a NOÉ Állatotthon Alapítvány gondozásába került. Munkatársaik akkor is elszörnyedtek az ott tapasztalt állapotokon, megrendülve látták a tömegsírokba dobált kutyatetemeket. A hatósági eljárás ebben az ügyben a mai napig nem zárult le, az Ügyészség a vádemelést 2009. júniusban egy évre elhalasztotta. Az állatok a hivatalos ügy lezárásáig tárgyi bizonyítási eszközt képeznek és a NOÉ Állatotthon Alapítvány gondozásában állnak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Rácz Károly, a kutyabarát | ZETApress

Szóljon hozzá!