ZETApress

hírportál

Kiállítás a cirkuszról

Kínai cirkuszművészekA 250 éves európai cirkuszművészet születésének emléket állító nagyszabású kiállítás megnyitójával veszi kezdetét január 8-án hétfőn a XII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkusz előtt.

Gőzerővel folynak az utolsó szervezési munkáltok a Fővárosi Nagycirkuszban, ahol január 14-én vasárnapig rendezik meg a 12. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivált. A seregszemléhez számos kísérőprogram kapcsolódik, ezek egyike a cirkuszművészet történetét bemutató kiállítás, amelyet hétfő délután Navracsics Tibor oktatásért, kultúráért, ifjúságért és sportért felelős európai uniós biztos nyit meg ? foglalta össze Fekete Péter, a cirkusz igazgatója délelőtt a helyszíni tájékoztatón.

Mint elmondta, a 250 év cirkusz, 250 méter cirkuszművészet című időszaki kiállítás 250 tablón idézi fel Európa cirkusztörténetét a cirkuszépület előtt felállított sátorban. A tablók időrendi sorrendben követik egymást és egy-egy emlékezetes pillanatra fókuszálnak majd. A bemutató központi eleme egy 13 méter átmérőjű manézs lesz a benne helyet foglaló öt méter magas lószoborral, amelyet egy csősátor ölel majd körbe. A nézők ezen keresztül haladva juthatnak majd be a cirkusz épületébe.

Az igazgató felidézte, hogy Philip Astley egykori brit katona 1768-ban Londonban nyitotta meg az első modern kori cirkuszként számon tartott amfiteátrumát, majd ennek mintájára később 18 állandó cirkuszt hozott létre Európa-szerte. Astley lovas produkcióját a fesztivál nyitó produkciójában az Aranybohóc-díjas Richter Flórián és fia, Kevin idézi fel, a művészeti ág jövőjét pedig a Rippel Brothers produkciója jeleníti meg.

A kiállítás megnyitója után kerül sor A modern cirkusz atyja című dokumentumfilm premierjére a cirkuszépületben, mely az 1916-ban született és 2016-ban 100 évesen elhunyt, Tihany művésznéven ismert Czeisler Ferenc cirkuszművésznek állít emléket. A napot Hegymegi Máté kortárs cirkuszi produkciójának bemutatása zárja a MACIVA Művésztelepén. A rendező-koreográfus fiatal artisták és zenészek segítségével komponálta meg összművészeti produkcióját, amelyet Pilinszky János: Egyenes labirintus című verse ihletett. Másnap kezdődik a verseny: az A-program műsorszámait 9-én és 13-án láthatja a közönség összesen három előadáson, a B-program szereplői pedig január 10-én és 11-én szintén három időpontban mutatkoznak be. A seregszemle 14-én vasárnap este az ünnepi díjátadó gálaműsorral zárul. További érdekességek idekattintva olvashatók.

Szóljon hozzá!