ZETApress

hírportál

Januári Cirkuszfesztivál

XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál 2018Az újkori cirkuszművészet megszületésének 250. évfordulóját Európában elsőként a XII. Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál köszönti, amelynek műsorán január 8-a hétfő és 14-e vasárnap között a szakma legjobbjai versengenek a fesztivál díjaiért ? hangsúlyozta Fekete Péter, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója.

A programról tartott mai sajtótájékoztatón Szalay-Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes kiemelte, hogy az elmúlt években a Fővárosi Nagycirkusz igyekezett megújítani a művészeti ágat és tette mindezt a legjobb és legminőségibb irányba való haladás szellemében. Hozzáfűzte: egy olyan rangos esemény megrendezése, mint a jubileumi évet nyitó cirkuszfesztivál komoly értéket ad hozzá Budapest kulturális és turisztikai életéhez.

? Egy héten keresztül Budapestre figyel a világ ? emelte ki a cirkuszigazgató, aki azt is elmondta, hogy a Fővárosi Nagycirkuszban négy földrész 15 országának 126 artistaművésze mutatja be produkcióit, amelyeket több mint 30 cirkuszigazgató és cirkuszi menedzser tekint meg a közönség mellett. Az évforduló alkalmából a fesztivál a korábbiakhoz képest bővebb műsor-kínálattal, a klasszikus cirkuszfesztivál programjai mellett jelentős kortárs cirkuszművészeti előadásokkal várja a közönséget a Nemzeti Színházban, a Várkert Bazárban és a Trafóban is, továbbá a seregszemle hét napja alatt számos kísérőrendezvényt, többek közt filmvetítést, szakmai konferenciát, cirkuszpedagógiai programokat és kiállításokat is tartanak.

Az igazgató kiemelte, hogy az újkori cirkuszművészet születése előtt tisztelegve a fesztivál nyitóképe Philip Astleynek állít emléket, aki 1768-ban nyitotta meg Londonban az első modern kori cirkuszként számon tartott amfiteátrumát, és később 18 állandó cirkuszt hozott létre Európa-szerte. Astley lovas produkciójában karddal végzett mutatványokat, miközben egyik lábával a nyeregben, másik lábával a ló fejébe kapaszkodva lovagolta körbe az arénát. A nyitó produkcióban ezért az Aranybohóc-díjas Richter Flórián és fia: Kevin mutat be nagyszabású lovasakrobata-produkciót csapatával együtt. A fesztivál a hagyományokhoz híven ezúttal is A- és B-programra oszlik. A Kínai Nemzeti Akrobatacsoport (Chinese National Acrobatic Troupe) Budapesten mutatja be először legújabb, lótuszvirágzást szimbolizáló esernyőzsonglőr-számát, a Nomuna ? Mongol Nomádok csapata egy ugródeszka és egy hand voltige akrobataprodukcióval lép fel, a Without Socks orosz bohóctrió pedig a bohócmesterség tradícióira támaszkodva építi fel újszerű, friss előadását.

Etiópiából érkezik ikária-számával a Tom Brothers és hand voltige akrobataszámával a Nova Africa csapata, Mexikóból perzs-számával a Duo Cardio, Argentínából buborékszámával Agustín Viglione, Lettországból kutya- és galambszámával Andrejs Fjodorovs. Kubából a Las Bellas Chicas csapat kínai rúdszámát és a Duo Solys handstand-számát, Üzbegisztánból a Hametov Family gurtnielőadását, Oroszországból Alex Bobylev bohócszámát, Konstantin Gvozdetskiy rúdszámát és Vodianik Yaroslavna levegőszámát láthatja a közönség. De szerepel a programban a francia Brayan Gambit handstand-száma, Ukrajnából a Kalashnikov Brothers diabolo-száma, a Duo Feeling gurtniszáma és Stanislav Vysotskyi zsonglőrprodukciója, az olasz Los Bazan csapat handstand-száma, valamint a Duo Supka cseh zsonglőrduó és Rafal Walusz lengyel illuzionista produkciója is.

A fesztivál OFF-programjai között január 8-án hétfőn összművészeti produkcióval debütál Hegymegi Máté rendezése a MACIVA Művésztelepén, az ukrán Maski Theatre művészei Maski Cubed című előadásukkal a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán lépnek fel 10-én szerdán, a Várkert Bazárban 12-én pénteken Méhes Csaba és a Brass in the Five mutatja be Irány Rio! című pantomimos-zenés előadását. Másnap a Várkert Varieté egész estés műsorában bűvészek, komikusok és artisták lépnek színpadra, továbbá ezzel egy időben a kijevi artistaiskola két diákcsapata, a PlanSHET és a Quartet DEKRU egy közös komikus pantomim-előadással is készül a közönségnek. Lyrical Circus Late-Night Show címmel modern, összművészeti cirkuszi műsor lesz a Fővárosi Nagycirkuszban január 12-én pénteken késő este, a Trafóban pedig a francia Cie Defracto duó lép fel újcirkuszi előadásával 18-19-én csütörtök-pénteken.

A nemzetközi szakmai zsűriben idén is Eugene Chaplin tölti be az elnöki posztot, mellette a díjakról dönt majd Fabrice Becker, a kanadai Cirque du Soleil produkciós igazgatója; Paul Bernhard, az osztrák Roncalli Cirkusz igazgatója; Laszlo Endresz, a brit Blackpool Tower Circus igazgatója; Elisa van der Meiden, a német Stardust BV Presentatrice casting directora; Lyudmila Schevchenko, a kijevi Ukrán Nemzeti Cirkuszigazgatója és Sun Lili, a Kínai Nemzeti Akrobatacsoport kreatív igazgatója. A fesztivál hete alatt tartják a European Circus Association (ECA) szakmai konferenciáját is, amelyen neves előadók és cirkuszművészeti szakemberek vitatják meg a cirkuszpedagógia módszereit és lehetőségeit január 10-én szerdán a Vajdahunyad várban.

Szóljon hozzá!