ZETApress

hírportál

Ganxta Zolee és a Kartel

LemezborítóSzeptemberben megkezdte működését az Alexandra Records. Magyarország legnagyobb könyvkereskedelmi cége, az Alexandra égisze alatt létrejött hanglemezkiadó elsősorban hazai előadók korongjait kívánja megjeleníteni, új és régebbi, újra kiadott albumokat egyaránt.

A teljesség igénye nélkül a közeljövőben a Tankcsapda húszéves születésnapi albuma, az F. O. System koncert CV/DVD, valamint Hungaroton kiadványok (Karthago, Bergendy, V? Moto Rock, R-Go, stb.) és a hazai undergrund klasszikusait (Trottel, Vidámpark, Sexepil, EF Zámbó, Ápolók) fog megjelenni. Elsőként Ganxsta Zolee és a Kartel lemeze kerül a boltokba.

A rapformáció immár 14 éve, 1995 óta működik, ad ki lemezeket, és folyamatosan koncertezik. Az utóbbi években a lendület nemhogy csökkent volna, hanem inkább növekedett, ennek megkoronázásaként ez év szeptemberében vadonatúj albummal jelentkeznek.

Mivel négyéve nem adtak ki teljes értékű és hosszúságú sorlemezt, mindenképpen izgalmasnak ígérkezik az új anyag, főleg ha hozzávesszük, hogy a 14 éve szinte változatlan felállásban működő banda ? micsoda ritkaság! ? ezúttal visszakanyarodott a hardcore hip-hop gyökerekhez, és egy igen agresszív hangvételű, bár a humortól sem mentes, pusztító raplemezt készített.

A lemez két dal kivételével igen egységes képet mutat, így kevésbé eklektikus, mint az eddigi albumok ? tudtuk meg a tegnap esti sajtótájékoztatón, a Duna Plaza első emeleti Book Caféjában, majd ezt követően egy ?release-party? keretében ízelítőt adtak a színpadon a nagyközönségnek az új album anyagából egy mini-koncerten, amit aztán dedikálás követett.

A két kakukktojás közül az egyik egy egyetemi bulizós himnusz, a másik pedig egy sajnálatos esemény, ifjabb Ocskay Gábor ? az Alba Volán és a magyar válogatott jégkorongozója ? tragikus halála okán írt melankolikusabb szerzemény. Ha azonban a többi számot vesszük górcső alá, egy, a korai Cypress Hill és House of Pain lemezekre hajazó kőkemény hip-hopot kapunk.

A rapelési technika ezúttal Zolinál olyan, mintha egy rossz kölök dumálna, akinek farzsebéből kilóg a csúzli. Big Daddy ismét új dologgal rukkolt elő, úgy löki a szöveget, mintha most engedték volna ki az elmegyógyintézetből. OJ Sámson és Steve jelenléte természetesen elengedhetetlen.

Ami még nagyon érdekes az új albummal kapcsolatban, hogy ezúttal három zeneszerző dolgozott az anyagon: Gajdacsi Gábor és Cséry Zoltán a Fényes Ösvényből ? a Kartel kísérőzenekara ?, valamint az elnyűhetetlen Pierrot. Mivel szinte minden eddigi Kartel-albumnak volt egy nagyon erős képi világa, ez most sem maradhatott el.

Ezúttal a fiúk a magyar börtönök egyenruhájában feszítenek elítéltként, rácsok mögött és között. A borító Kotschy Viktor munkáját dicséri. Az új Kartel-lemez kötelező anyag a rock és rap rajongóinak egyaránt, valamint azoknak, akik szeretnek a széllel szemben… Kommerszek kíméljenek!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fotózás a Paradicsomban | ZETApress

Szóljon hozzá!