ZETApress

hírportál

Gábriel az Orfeumban

Gábriel AjándékaA magyar könnyűzene klasszikusai előtt tiszteleg most megjelent első szólólemezével Farkas Gábor Gábriel. A sokoldalú előadó Ajándék című albumán egy Psota Irénnel közösen felvett duett is szerepel. (Kiadóját, a Magneotont Joós István képviselte.) A terézvárosi Orfeumban a szórakozóhely három évvel ezelőtti újranyitása óta Gábriel rendszeresen fellép zenekarával.

A színészként és festőművészként is ismert Farkas Gábor Gábriel 2000-ben végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, az utóbbi években fontos szerepeket alakított a Magyar Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban és a Centrál Színházban is. ? Fontos misszió számomra, hogy a magyar könnyűzene elmúlt sok-sok évtizedének hagyományai, a kultúrkincsnek számító dalok fennmaradjanak ? fogalmazott a 37 éves művész a délutáni lemezbemutatón.

A meghívottak között volt Szily Nóra, Vágó István, Tóth Vera, Détár Enikő, Fésűs Nelly, Ungár Anikó, Keresztes Ildikó, Szenes Andrea, Rácz Kati, Berkes Gabriella, Csobot Adél, Muri Enikő, Gyurki Beatrix, Balogh Anna, Ambrus Rita, Ladinek Judit, Tahi Tóth László, Kárászi Szilvia (szalonjában 2012. farsangján lépett fel), Fehér Adrienn, Nagy Sándor, Kocsis Tibor, Gájer Bálint, Berkes Olivér, Anger Zsolt, Erkel László Kentaur, Szolnoki Péter, Verebes István, Rippel-fivérek, Karika Zsolt, Pál Tamás, Garami Gábor, Túri Lajos, Csonka András és Recirquel, s közülük ma szinte mindenki megjelent.

Az albumon szereplő dalok a ’30-as és a ’80-as évek között íródtak. Modern hangszerelésben szólalnak meg a CD-n olyan nagy slágerek, mint Hajdu Júlia ? Halász Rudolf: Csak a szépre emlékezem, Eisemann Mihály ? Zágon István ? Somogyi Gyula: Szerelemhez nem kell szépség, Bágya András ? G. Dénes György: Megáll az idő, Szenes Iván: Hosszú az a nap, Fényes Szabolcs ? Bacsó Péter: Egy esős vasárnap délután, Máté Péter ? Neményi Antal: Nálad meddig tart ez a szerelem? Máté Péter ? S. Nagy István: Egy darabot a szívemből és Nagy Tibor: Ez majdnem szerelem volt.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=P3SAAD1iLsI[/youtube]

A lemez sajtóbemutatóján a telefon kihangosítója segítségével Psota Irén, a Nemzet Színésze szólt elismerően az albumról. Gábriel a lemezen vele énekelte a Szerelemhez nem kell szépség című dalt, melyet a művésznő választott, feléneklését a lemezstúdióban Irén koreográfiával kísérte ? Gyerekkoromban nagyszüleim házának padlásán találtam egy gramofont, a régi lemezek egy varázslatos zenei világba vittek vissza. Sok-sok évvel később Garay Attilától tanultam meg a régi amerikai sztenderdeket, ő volt korábban Hofi Géza, Cserháti Zsuzsa és Charlie mestere is ? idézte fel a múltat Gábriel.

Az énekes több mint tíz éve lép fel zenekarával, és ad elő easy listening dzsessz sztenderdeket és örökzöldeket. Az Ajándék című lemez (kiadó: Magneoton) az elmúlt hat év munkája, az albumon szereplő számok eredeti előadói között volt Latabár Kálmán, Kiss Manyi, Hollós Ilona, Sárosi Kati, Mikes Éva és Szécsi Pál is. A sok közreműködő között volt Szirtes Edina Mókus, valamint Gábriel állandó zenekarában bátyja, Farkas Péter Bubu basszusgitározik, Csák Péter zongorázik, Földesi Attila játszik ütőhangszereken, míg Hámori János, Nagy Balázs és Abbas Murád a lemezen a fúvós szekcióban volt.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Szülinapi Gájer-buli | ZETApress
  2. Gábriel-show a MOM-ban | ZETApress

Szóljon hozzá!