ZETApress

hírportál

Nick a Jégpalotában

nick_vujicic05A tetra-amélia szindrómával (mind a négy végtag hiányával) született Nick Vujicic milliók számára képviseli annak a hitét, hogy nincsen olyan lehetetlen élethelyzet, amiből ne lenne kiút egy teljes, örömmel megélt élet felé. Ma délelőtt 10-kor és délután 3-kor a káposztásmegyeri Jégpalotában osztotta meg velünk gondolatait, s ez utóbbira mi is bementünk.

Szavai hitelességét saját életsorsa, Istenbe vetett hite és az emberek iránti feltétlen bizalma és szeretete támasztják alá. A látszólag kilátástalannak ítélt élethelyzetéből kitörő, önmagát szinte tökéletesen ellátni képes, reményt adó és szeretni tudó Nick azóta töretlen hittel képviseli és adja tovább az általa megélt tapasztalatokat. Mielőtt hozzánk szólt, többen énekeltek, zenéltek nekünk, s a műsorvezető szerepét Várkonyi Attila ? Dj. Dominique ? vállalta.

A fellépők

A Nemadomfel Együttes értelmileg akadályozott előadók hozták létre az együttest 2004-ben azért, hogy saját erejüket és tehetségüket latba vetve küzdjenek az előítéletek leépítéséért, a társadalmi empátia növeléséért. Első lemezük 2005-ben, második 2007-ben jelent meg az EMI gondozásában. Azóta a zenekar életéről Álomturné címmel többszörös díjnyertes film is készült. Az együttes tagjai pedig 2006 decemberében ? az esélyegyenlőségért végzett munkájukért ? miniszteri kitüntetést kaptak.

Pintér Béla fiatal magyar dalszerző-előadó máris a hazai keresztény könnyűzene klasszikusának számít, tucatnyi nagy sikerű lemezzel a háta mögött. Énekeiből az a remény sugárzik, hogy lehetséges Magyarország lelki-szellemi megújulása.

Noel Richards népszerű angol dicsőítő rockzenész, a műfaj egyik vezető muzsikusa, aki világszerte tömegeket tud megmozgatni fellépésein. A lendületes zenei háttérhez látványos színpadi szereplés és kitűnő énekhang párosul ? Noel Richards és zenekara megüti a legnagyobb könnyűzenei sztárok színvonalát. Noel Richards vallásos dicsőítő zenéjében egyesíti az igazi megnyilatkozást, őszinte, keresetlen igazságot, és rendkívüli profizmust.

A Bolyki Sóul & Gospel Kórust Bolyki Balázs, a hazai zenei élet egyik legkülönlegesebb torkú énekese hozta létre 2011 áprilisában. Azóta intenzív munka folyik a folyamatosan bővülő kórusban, amely egyedülálló, világszínvonalú és nem hagyományos stílusban szólal meg. A kórusra jellemző a hangszerszerű megszólaltatás szenzitív módon a sóul és gospel zenei műfajok alapján.

A Never Give Up Gospel Kórus Magyarország első sérültekből álló gospel kórusa, mely Bolyki Balázs vezetésével a Nem Adom Fel Alapítvány kezdeményezésére jött létre. A kórusban helyet kapnak látássérültek, mozgássérültek, értelmükben akadályozottak és hallássérültek is. A keresztény spirituálékat előadó kórus legnagyobb kihívása, hogy a különböző fogyatékossági típusba tartozó énekesek számára közös nyelvet dolgozzon ki és alkalmazzon.

A célok

Nick Vujicic magyarországi jótékonysági rendezvényeinek teljes bevételét a szervezők egy közös célra ajánlották fel. A cél egy olyan referencia értékű lakóotthon létrehozása fogyatékos emberek számára, amely biztosítja számukra az önálló életvezetés lehetőségét és modem környezetvédelmi technológiákat felhasználva passzívházként tud működni. E technológiával megépülő lakóotthon létrehozásával az első passzívház közintézmény kezdené meg működését Magyarországon. Azért is egyedülálló ez a kezdeményezés, mert egy lakóotthon esetében nemcsak az építkezés kerül sokba, hanem az intézmény fenntartása, rezsije is, amely a passzívház technológiával minimálisra csökkenthető.

A lakóotthon létrejöttét már sokan támogatták: Óbuda Önkormányzata egy békásmegyeri ingatlant ajánlott fel az építkezéshez, megszülettek az építési tervek az Aktív-Passzív Stúdió jóvoltából, a Tondach és a Rockwool építőanyagot biztosít, zenészek és politikusok álltak az ügy mellé, húszezernél is több magánember pedig jótékonysági koncerteken támogatták a cél megvalósulását.

Az 1990-es évekig a sérült embereket általában több száz fős, a települések határain kívül eső intézményekben látták el, jelentős mértékben megfosztva őket a társadalmi részvételtől. Ebben az időben kezdődött el a ?kitagolás? folyamata, melynek célja, hogy a sérült emberek kis közösségekben, lakóotthonokban éljenek, hasonlóan a társadalom többi tagjához. A lakóotthon fogyatékos felnőttek lakhatását szolgáló lakás, vagy ház. Optimális esetben az együttlakók létszáma nem haladja meg a nyolc főt, de maximum 12 fő lakik együtt.

A szervezők

A Nem Adom Fel Alapítvány célja, hogy a társadalom valamilyen okból hátrányos helyzetű tagjait segítse abban, hogy önmagukban bízó, önálló, a saját és a társadalom jövőjéért tenni akaró emberekké váljanak. Ennek érdekében rendez az alapítvány jótékonysági koncerteket a fogyatékos zenészekből álló Nemadomfel Együttes közreműködésével, támogatja a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását, szervez érzékenyítő tréningeket vállalatoknak, iskoláknak.

A Szeretet a Válasz Közhasznú Egyesület tevékenysége több mint 20 éves önkéntes munkára épül. A szervezet Magyarország legszegényebb régióiban dolgozik a hátrányos helyzetű gyerekek, családok, idősek és rászoruló emberek életminőségének javításán és szemléletük formálásán.

Az Ez az a Nap! Szervezőiroda 2000 óta szervez nagyszabású keresztény ifjúsági és családi találkozókat nemzetünk lelki-szellemi megújulásának elősegítése céljából. Különös felelősséget éreznek a fiatalokért, akiknek korunk negatív tendenciáival szemben alternatívát kívánnak nyújtani egy tiszta és közösségi értékeken alapuló életforma felmutatásával. Ez az a nap! rendezvényekre minden esetben a legkiemelkedőbb keresztény előadókat hívják meg a világ számos pontjáról és hazánkból egyaránt. Az elmúlt 12 évben ezeken az alkalmakon több mint 150 ezren vettek részt az egész Kárpát-medencéből, a színpadokon pedig több mint 30 nemzet képviseltette magát.

A támogató

A Hotel InterContinental Budapest az IHG szállodacsoport hagyományait követve mindig is kiemelkedő helyen kezelte a Társadalmi Felelősség Vállalás projekteket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a 2012-es évben és már 2013-ban is több karitatív szervezettel működtek együtt, adományozás és szponzorációs módon. Ezek közül az egyik legkiemelkedőbb partnerük a Nem Adom Fel Alapítvány, melyt konyhai eszközökkel és párnákkal, a gospel kórus válogatóinak helyszínének biztosításával, Nick Vujicic tegnapi sajtótájékoztatója helyszínének biztosításával, illetve Nick Vujicic budapesti elszállásolóval támogatták. Nick ma este 7-kor újra a Jégpalotában, holnap délelőtt 10-kor Pécsett, majd este 7-kor Debrecenben prédikál.

Szóljon hozzá!