ZETApress

hírportál

Fesztivál Komáromban

Tegnap este hivatalosan is megkezdődött a 22. MEDIAWAVE Film és Zenei Fesztivál Komáromban! Ma kezdi meg négy napos munkáját a Cafés & Citizenry: The Roma Origins projekt, amelyben három ország (Románia, Olaszország, Magyarország) művészei dolgoznak együtt a Dunai-bástya boltívei alatt.

A komáromi Monostori Erődben. Both Miklós vezetésével a roma zene, MC Zeek irányításával a slam poetry találkozik a kávéházi kultúrával és keresi annak közös útját a XXI. században. A zene és irodalom találkozását, valamint az egyéb művészeti elemek (fényfestés, installációk, tánc) összehangolását és a komplex záró produkciót Boka Gábor rendezésében, április 30-án, hétfőn láthatja majd a közönség! Ezen az eseményen köszöntőt mond Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkóztatásért felelős államtitkára, a Cafés & Citizenry: The Roma Origins fővédnöke.

Holnap este a Belső Dél-Kínából származó nászi népcsoport művészei, a The Lijiang Project mutatkozik be a fesztiválon! Zenéjük háromgenerációs családi tradíciót örökít tovább a két fivér (He Linyi és He Juyi) személyében, és további művészeik is a nászi kultúrából merítenek ihletet. Ők a festészet, grafika és a film nyelvén hozták el közénk az ő tibetiekkel rokon, egyedülállóan gazdag kultúrájukat. Igazán különleges este lesz! ? ígéri Naszály György.

A MEDIAWAVE Alapítvány ? az Európai Unió Kultúra programjának és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával ? tavaly indította útjára művészeti integrációs programsorozatát, amely három országon, négy állomáson keresztül zajlik, és aminek célja: a kávéházi zene roma gyökereit progresszív módon megközelíteni. A román Clopot Alapítvánnyal és az olaszországi Thém Romano Egyesülettel közösen megvalósuló kezdeményezés célja, hogy roma és nem roma zenészek közösen, egy-egy workshop alatt létrehozzanak egy új produkciót. Ez aztán a projekt során ? az egymást követő eseményeken ? folyamatosan fejlődik, és társművészetek (irodalom, képzőművészet, tánc) bevonásával teljesedik ki, egy virtuális kávéház létrehozásával.

Tavaly augusztusban az Ördögkatlan Fesztivál kisharsányi helyszínén, a MEDIAWAVE Üstben volt az első találkozó, ez teltházzal, illetve telt udvarral zárult. Ezt követően idén februárban az olaszországi Lancianoban folytatódott a közös munka. A Monostori Erődben immár harmadik alkalommal gyűlnek össze a Cafés & Citizenry zenészei, akik Both Miklós instruálásával négy nap alatt hangolódnak össze a roma megközelítésből induló kompozíciókkal.

Velük párhuzamosan, illetve a próbák alatt egyre inkább összefonódva, az MC Zeek vezette slam poetry csapat is folyamatosan dolgozik a fesztivál alatt. A zene és irodalom találkozását, valamint az egyéb művészeti elemek (fényfestés, installációk, tánc) összehangolását és a komplex záró produkciót Boka Gábor rendezésében láthatja majd a közönség április 30-án.

Távol-keleti vendégek ? The Lijiang Project ? a fesztiválon

A fesztivál 0. napján már a helyszínre érkeztek a Belső Dél-Kínából származó nászi népcsoport művészei, a The Lijiang Project. Ez valóban egy projekt: zenéjük háromgenerációs családi tradíciót örökít tovább a két fivér (He Linyi és He Juyi) személyében, és további művészeik is a nászi kultúrából merítenek ihletet. Ők a festészet, grafika és a film nyelvén hozták el közénk az ő tibetiekkel rokon, egyedülállóan gazdag kultúrájukat.

Még el sem kezdődött a fesztivál, de a nászi művészek már most különleges színvilágot adnak az amúgy sem szürke fesztiválnak. Egyikük, Wu Jiang nem násziként lett megszállott híve e saját képírással is rendelkező régi teakaraván-város, Lijiang kultúrájának. Pekingből költözött át Lijiangba, ez a város mára egyébként a világörökség részévé vált. Közös projektjük így gyakorlatilag az örökségvédelem személyes letéteményét is magában foglalja.

Zenéjük természetszerűleg egy helyi készítésű, tradicionális hangszeren szólal meg és a háromgenerációs családi hagyomány által hangolódott. Elmondásuk szerint ez az ő saját, klasszikus zenéjük, ami ? a szóhagyományos értelmében ? nem sajátja a földműveseknek, akik eredetileg e hangszert használták. Bár velük való beszélgetés angolul zajlik, az ő valódi nemzetközi nyelvük, amelyen sokkal eredetibb módon közvetítik majd hagyományaikat: a zene, a vizualitás, a grafikák és a film.

Egy festő is van velük ? Mu Yun Bai ? ő grafikai aprólékossággal festi meg a nászi vidék hagyományos házait, településeit, lakóinak mindennapjait. Fekete-fehér részletességgel mesél egy valóban színes vidékről. Wu Jiang grafikái pedig egy ettől eltérő stílusban, lágy, plasztikus képeken elevenítik meg ugyanezt a kultúrkört, jellegzetes vonásait és hangulatait.

He Zhiming és Wu Jiang közös filmje, a Memories, Reluctant to Be Forgotten (Nehezen feledhető emlék) kifejezi mindazt az ősi sokféleséget, amely a nászi kultúrának sajátja, és amit a fesztiválra látogató művészek számos dimenzióban igyekeznek fenntartani. He Zhiming részéről ez az első filmes alkotás, ami minden bizonnyal nehezen feledhető, emlékezetes lesz a közönség számára is. A The Lijiang Project holnap este 19 órakor lép fel a Mediawave-en, de végig jelen lesznek a fesztiválon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Díjkiosztás Komáromban | ZETApress

Szóljon hozzá!