ZETApress

hírportál

Díjkiosztás Komáromban

Tegnap este kiosztották a 22. MEDIAWAVE Film és Zenei Fesztivál díjait ? tudtuk meg Naszály Györgytől. Legjobb dokumentumfilmnek járó díj / Prize for the best documentary film: Maciej Drygas (Lengyelország): Ellenőrzött levelek (Cudze listy / Violated Letters).

Legjobb kísérleti filmnek járó díj / Prize for the best experimental film: Erik Rosenlund (Svédország/Dánia): Kitörölhetetlenül (Sudd / Out of Erasers) Legjobb animációs film / Prize for the best animation film: Adrián Miguel Delgado & Tenesor Cruz Niesvaara (Spanyolország): Piszkos Péntek (Dirty Friday).

A legjobb nagyjátékfilmnek járó díj (megosztva) / Prize for the best feature film (ex aequa): Ben Rivers (Egyesült Királyság): Két év a tengeren (Two Years At Sea) egy különleges és személyes univerzum költői bemutatásáért, a filmnyelv progresszív és érzékeny használatáért. A legjobb nagyjátékfilmnek járó díj (megosztva) / Prize for the best feature film (ex aequa): Alyona Semenova & Alexander Smirnov (Oroszország): Berkenyekeringő (Ryabinoviy Vals / The Rowan Waltz) a háború egy a kommunizmus idején elhallgatott epizódjának elmeséléséért, a szovjet háborús filmek hagyományaira támaszkodva.

A legjobb kisjátékfilmnek járó díj / Prize for the best short fiction film: Anca Miruna Lazarescu (Németország / Románia): Csendes folyó (Apele tac/Silent River). A 22. MEDIAWAVE Film és Zenei Fesztivál díjnyertes filmjeinek rövid tartalma és rendezőik bemutatása:

Ellenőrzött Levelek (Cudze listy / Violated letters)

Lengyelország, 56 min. 2011 BetacamSP, fekete-fehér, rendező: Maciej DRYGAS. A szocializmus idején a Lengyel állami Biztonsági Szolgálat évente tízmilliós nagyságrendű levelet bontottak fel. Minden nap speciális egységek bontották fel őket gőz fölött, elolvasták és elemezték az írottakat. Ez a hatóságoknak segített felmérni a domináns hangulatot a társadalomban.

Esetenként a tartalom miatt nyomozást indítottak egyes emberek ellen. Az Ellenőrzött Levelek intim portrék a szocializmus alatt élőkről. Némelyik aggodalmat és kétségbeesést fejez ki, míg mások dühös öklüket emelgetik a hatóságok felé. És vannak olyanok is, amelyek gyakorlati kérést vagy segítséget kérnek. Így együtt fantasztikus pszichológiai képet festenek a lengyel nemzetről 1945 és 1989 között.

Maciej DRYGAS filmrendező, forgatókönyvíró és producer, 1956-ban született Lodzban, Lengyelországban. Miután 1989-ben Moszkvában véget filmrendező szakon, rendezőasszisztensként dolgozik. Ma a Rádió Dokumentumfilm Karának vezetője és a Varsói Egyetemen filmet tanít.

Kitörölhetetlenül (Sudd / Out of Erasers)

Svédország / Dánia, 15 min. 2011 35mm, fekete-fehér, rendező: Erik ROSENLUND. A nő hazafelé menet egy különös fertőzés áldozata lesz. Hamarosan ráébred, hogy járvány van terjedőben és hatalmas erők működnek. Miközben a gyógyulás útját keresi, rájön, hogy a keserű idők komoly döntéseket követelnek.

Erik ROSENLUND animátor és filmrendező. Tinédzser éveiben illusztrátorként és rajzfilmekben dolgozott, majd a filmezés felé fordult. Hat animációs filmet készített, melyeket mind vetítettek és díjaztak szerte a világban. Kétszer szerepelt filmje a cannesi filmfesztiválon versenyprogramban.

Piszkos Péntek (Dirty Friday)

Spanyolország, 9 min. 2010 DVD, színes, rendező: Adrián Miguel DELGADO & Tenesor CRUZ NIESVAARA. Egy férfi egy nyűgös napon elhamarkodott módon túlzásba esik macskája megbüntetésében. Az állat gazdája lassan elveszti az eszét és kényszeresen arról spekulál, a macska milyen bosszút forral ellene.

Adrián Miguel Delgado képzőművészetet végzett a La Laguna Egyetemen 2010-ben, Tenesor Cruz Niesvaara végzős ugyanazon a szakon. Mindketten a Los Días de Kumapáh rajzfilmsorozat írói. A multidiszciplináris dokumentum projektben, El Universo Humano-ban is együttműködtek, Daniel Negrín rendezésében. Közösen rendezték a Dirty Friday animációs filmet. Tenesor szintén számos animációs filmet rendezett az El Club de Archi-nak, rajzfilmsorozatot a Televisíon Canaria-nak és több projektben vett részt a La Casa Animada-nak. A Piszkos Péntek az első közösen rendezett munkájuk.

Két év a tengeren (Two Years At Sea)

Egyesült Királyság, 88 min. 2011 35mm, fekete-fehér, rendező: Ben RIVERS. Jake az erdő közepén lakik. A zord idő dacára is sétára indul, és álomra hajtja fejét a ködös erdőkön-mezőkön. Csónakot barkácsol, hogy abban ücsörögjön a tavon. Terepjáróval jár, hogy fát gyűjtsön. Minden évszakban látni őt, ahogyan egyszerű életét tengetve különös dolgokkal tölti idejét és éli fiatalkora radikális álmát, melyet a tengerparton dolgozva álmodott két éven át.

Ben RIVERS a Paul Hamlyn 2010 művészeknek járó díj és a Baloise 2011 Művészdíj nyertese. Filmjeit és retrospektívjeit számos fesztiválon vetítették, többek közt a Courtisane Fesztiválon, a Pesaro Nemzetközi Filmfesztiválon, a London Filmfesztiválon, a Punto de Vistán, a Tirana Filmfesztiválon, az Ann Arbor Filmfesztiválon, az Underdoxon és az Indielisboán.

Berkenye keringő (Ryabinoviy Vals / The Rowan Waltz)

Oroszország, 98 min. 2010, színes, rendező: Alyona SEMENOVA, Alexander SMIRNOV. A II. Világháború hanyatlik, a Szovjet kormány követeket küld az észak- oroszországi falvakba. A küldetésük az volt, hogy tizenéves lányokat tanítsanak német bombák hatástalanítására, amik a földbe voltak ágyazva. A berkenyefák virágba borulva, rövid ideig virágoznak, a törzs rugalmas. És bár nagyon különbözik a természetük, a két fiatal lány is megérik a szerelemre.

Marusya gyönyörű, tud énekelni és gitározni, de a házimunka nem az erőssége. Polina fiatal anyuka, akinek a férje sosem tért vissza a csatából. Félkegyelmű nővére saját homályában ücsörög és rongybabákat készít. Polina legnagyobb félelme, hogy kisfia az aknamezők felé téved és baja esik. Korábban az a föld volt az elődleges, ahol búzát termesztett a falu a kenyérkészítéshez. Most, hogy tele van robbanószerrel, földönkívüli hellyé vált. A vidám újonc lányok tipikusan hülyéskednek, eleinte versenyeznek a katonák iránti figyelem-felkeltésben és nem hajlandóak komolyan venni a bombahatástalanítást. Elkerülhetetlenül balesetek történnek, és lassan be kell látniuk, hogy a jövő ijesztően komolynak tűnik.

Alyona Semenova Moszkvában végzett a Színház és Művészeti stúdióban. TV filmekben játszik és a Moszkvai Akadémiai Színházban rendező. Alexander Smirnov az Állami Intézet tagja lett egy sikeres fényképész karriernek köszönhetően. Reklámfilmeket is készített.

Csendes Folyó (Apele tac / Silent River)

Németország / Románia, 30 min. 2011 35mm, színes, rendező: Anca Miruna LAZARESCU. Románia, 1986: Gregor és Vali le akar lépni. Egymásra vannak utalva, mégsem bízik egyikük sem a másikban. Egy éjjel Gregor kételyei beigazolódnak. A végén csak a remény marad.

Szóljon hozzá!