ZETApress

hírportál

Összecsaptak a bárzongoristák

Ahogy azt már november 15-én beharangoztuk, bárzongoristák versenye kezdődött tegnap a New York Caféban! Óriási érdeklődés övezte az első fordulót. A két lehetséges kiesőről az internetes szavazók mondják ki a végső szót ? tudtuk meg Horváth Esztertől.

Izgalmas, színvonalas verseny, telt ház, finom falatok, önfeledt pillanatok. Ezek jellemezték a Bárzongorista Verseny első fordulóját tegnap este a New York kávéházban. Ketten izgulnak még a bent maradásért, mégpedig Gallyas Lakatos Róbert és ifjabb Mága Zoltán. 11 művész egyelőre ? a következő, január 15-i megmérettetésig ? biztonságban érezheti magát.

Minden várakozást felülmúlt a ?Világ Legszebb Kávéházában? meghirdetett Bárzongorista Verseny iránti érdeklődés. Az ülőhelyek már napokkal korábban elkeltek, sőt már a következő, január 15-i fordulóra is alig akad szabad hely. A 13 versenyzőnek többfrontos szimpátiacsatát kell vívnia, hiszen nem csak a zsűri kegyeit kell elnyerniük, hanem a nézőkét is ? sőt, miután az interneten is lehet szavazni, a világhálós érdeklődőket is meg kell győzniük. Utóbbiak holnap éjfélig adhatják le voksaikat. A tegnapi estén 3 versenyző jutott kieső pozícióba, Almási Antal, Gallyas Lakatos Róbert és ifjabb Mága Zoltán. Közülük a zsűri Almási Antalt juttatta tovább, ifjabb Mága Zoltán és Gallyas Lakatos Róbert produkciója pedig felkerült a weboldalra, ahol rajongóik kedd éjfélig szavazhatnak kedvenc zongoristájukra.

Szentpéteri Csilla zsűritag ? aki saját bevallása szerint nagyon izgul a versenyzőkért ? a megnyitón elmondta: nem csak az a fontos, hogy a dallamot el tudják játszani a művészek, a döntnökök ugyanis nagy hangsúlyt fektetnek a kreativitásra, a virtuozitásra és az átszellemültségre is. Rakonczai Viktor hozzátette: az előadásoknak időutazásnak kell lenniük, így az értékelésnél a zenét főként érzelmi oldalról közelítik meg, a technikai megoldásoknak itt most nincs akkora szerepük. Nyári Károly zsűri elnök az első fordulót összegezve kifejtette: mindenki le akarja zongorázni a csillagos eget, ám az ítészek számára a kevesebb néha több.

A szervezők nagy hangsúlyt fektettek arra is, hogy a kávéházi estéket olyan előadó vezesse, aki maga is járatos a tehetségkutatók világában, és tapasztalataival akár a versenyzőket is támogathatja, így verseny műsorvezetője Király L. Norbi, az X?Faktor 2010-es szériájának döntőse. A népszerű előadó egy teljesen új oldaláról mutatkozott be, végtelen profizmusról adva tanúbizonyságot. Egyéniségét megtartva csak annyit mondott: a zongoristák fantasztikusak, a zsűrit nagyon csípem és rock ?n? roll!

Mint ahogy az várható volt, tökéletesen teljesített a Roland V?Piano Grand. A versenyzők hogy a Rolandnak köszönhetően hazánkban az elsők között szólaltathatták meg a korlátlan lehetőségek zongorája címet elnyert hangszert. A gyönyörű és elegáns koncertzongora testében többcsatornás hangrendszer található, amely elmossa a határvonalat a digitális és akusztikus zongora világa között. A zongorahang minden egyes apró összetevője közvetlenül a legoptimálisabb helyről szól, folyamatosan és természetesen követve az előadást. Említésre méltó, hogy a hang térhatása egyedileg tervezett minden egyes zongora hangszínre. Ez a rendkívüli tulajdonság kizárólag a V?Piano Grandban található meg.

Nagy sikere volt a Bárzongorista Süteménynek is! A hangjegyekkel díszített, könnyed csokoládékrémes édességből minden vendég kapott és többen kértek repetát is. A légies piskóta és a kakaó markáns, ám nem túl hivalkodó ízét remekül kiegészítette a házi készítésű baracklekvár.

Jövő márciusig összesen 6 fordulóban, 13 vérbeli zongorista méri össze tudását a szakmai zsűri és a zenekedvelő vendégek előtt. A mezőny legfiatalabb tagja 19 éves, a legidősebb 48, többen közülük nagynevű zenész családok leszármazottai. A kíváncsiskodók a Facebook-on is nyomon tudják követni az eseményeket.

A rendezvény célja, hogy a New York Kávéházban ismét felpezsdüljön az a kulturális élet, amely egyébként megnyitása óta jellemezte a patinás létesítményt. A verseny fődíja egymillió forintértékű szerződés lesz a New York Caféval, a nyertesnek egy év alatt öt fellépése lesz a Kávéházban. A második és harmadik helyezettek egy-egy nagy értékű külföldi utazással lesznek gazdagabbak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Folytatódik a bárzongorázás | ZETApress

Szóljon hozzá!