ZETApress

hírportál

Éjszakai díjlovaglás

Spanyol lovak parádéját láttuk tegnap este a Budai Vár Oroszlános udvarán. 16 gyönyörű andalúz ló mutatta be művészetét az Epona Spanyol Lovasiskola diákjainak és tanárainak irányításával. 45 perces előadásuk csütörtökön, pénteken és szombaton este 9 órától augusztus közepéig látható.

A megközelítés nehezen ment, de ez a rossz időpontválasztásom következménye volt. Tegnap tartották a hagyományos Múzeumok éjszakáját, így a Várnegyedben közlekedő 16-os és 16/a-s autóbuszra fel sem fértem a rengeteg múzeumbarát miatt. A Moszkva térről gyalogoltam fel, a látvány viszont mindenért kárpótolt. A fapados ülőhelyeken még pokrócokat is kaptunk.

A lovakat a hétvégi bemutatókra a Fejér megyei Szárligetről szállítják csütörtökön Budára, s vasárnap reggel viszik vissza őket. Az iskola 2007-ben alakult, hatvan lóval dolgoznak. 2009-ben Spanyolországban elnyerték Az év lótenyésztője címet. Lovaik közül hárman az olimpián is részt vettek a spanyol válogatott tagjaként.

Bálint Tamás Rumboso nyergében mutatta be tudását. A fiatalember elsőként szerzett diplomát az iskolában, s ma már tanár ugyanott. Később egy tanárnő, Borsó Brigitta lovaglását is megcsodálhattuk. Az előadáson egyébként nőuralom volt: csak két fiút láttunk, a többiek lányok voltak. A lovaknál megfordult az ivararány, inkább mének hordozták lovasaikat.

A május elejétől látható programban padödö, karusszel és magasiskola is szerepelt. Ez utóbbi a ló föld feletti munkáját jelenti. A huszárok, a lovas hadviselés idején képezték ki erre a csatalovakat ? hallottuk Borsó Béla iskolavezető konferálásában. Az volt a lényege, hogy a ló megvédje gazdáját az ütközetben. A nagy számban álldogáló érdeklődőt igyekezett eltávolítani a korlát mellől a műsorvezető, de kevés sikerrel.

Apropó, érdeklődők! Mint már jeleztem, a Múzeumok éjszakája miatt a szomszédos Budapesti Történeti Múzeum és az Országos Széchényi Könyvtár hajnalig nyitva tartott, s az emberek erre hivatkozva jöttek be jegy nélkül az Oroszlános udvarba. (Az ülőhely egyébként hatezer, az állóhely négyezer forint.) A biztonsági őrök először megpróbáltak mindenkit elterelni a bemutató közeléből, de a sok lúd disznót győz elve alapján kevés sikerrel. Hamar le is tettek a dologról, hagyták, hogy az érdeklődők ingyen nézelődjenek.

A műsor végén aztán nem hagyta szó nélkül a dolgot az igazgató. Elmondta, hogy önfenntartók, ezért van szükségük a jegybevételekre. Remélte, hogy a mostani belógók, a partvonalnál ácsorgók visszajönnek fizető nézőként az előadásra, s ugyanezt ajánlják rokonaiknak, ismerőseiknek is. Mi is csak javasolni tudjuk mindenkinek, augusztus közepéig még sok-sok hétvége van. Az információs pultnál gyönyörű lovas fotók is vásárolhatók, s az emlékkönyvükbe is várják a műsorról szóló bejegyzéseket.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Siker, sor és tolongás | ZETApress

Szóljon hozzá!