ZETApress

hírportál

Music All Night a Bakáts téren

Az elmúlt hétvégi Cole Porter-musicalt követően kedden a Musical Company előadását láthattuk a Bakáts téri szabadtéri színpadon. A társulat 2006-ban alakult olyan fiatal művészek közreműködésével akik évek óta játszanak különböző színházakban, főként zenés darabokban, musicalekben.

Egy varázslatos este, korok, hangulatok, életképek voltak a Bakáts téri nyáréjszakában. A Musical Company művészei olyan közismert és népszerű musicalek nagysikerű dalait hozták el közénk, mint a Fame, a West Side Story , a Hair, az Apácashow, a Rent, a Chicago, a Cabaret, vagy a We will rock you. A sztárvendégek Vágó Zsuzsi és Mészáros Árpád Zsolt voltak. A szereplőket is érdemes felsorolni. Czeglédi Kornél, Békeffy László, Bozsik Patrik, Demeter György, Garda Zsuzsa, Hoffmann Mónika, Koltai János, Koltai László, Kovács Katalin, Láng Barbara, Ottmár Attila, Udvarias Anna és Verhár Andrea gondoskodott a kitűnő hangulatról. Közreműködtek a Musical Company stúdiójának növendékei.

Carl Orff: Carmina Burana

A FEFE keretében tegnap este a Szegedi Kortárs Balett egyfelvonásos táncjátékát láthattuk, Carl Orff: Carmina Buránájának zenéjére. Az előadást 2002 decemberében mutatta be a társulat, amely ? azóta is ? a repertoárjuk szerves része. A táncjátékot művészeti vezetőjük, Juronics Tamás koreografálta.

Egy civilizáció romjain tengődő, életben maradásáért küzdő, emberszerű barbár közösség rituálékkal teli életébe pillantunk be, akik félelmeikkel harcolva, ösztöneik által vezérelve próbálják átvészelni, amit a Sors rájuk ró. A Sors, ami néha jót, örömöt, szerelmet, máskor bánatot, halált hoz számukra ? vallja koreográfusuk. ? Egy lány, kinek eleve rövid élet adatott, egy pillanatra boldognak érezheti magát, a szerelem minden rosszat elfeledtető érzése elhiteti vele, hogy az élet más, szebb is lehet. De Fortuna csalfa és kegyetlen, nem törődik a pillanat szépségével. A csalódások, örömök, félelmek megélésével mindannyian egyre többet tudnak meg önmagukról, sorsukról, lehetőségeikről, emberi mivoltukról ? folytatta Juronics Tamás.

A díszlet-jelmez: Molnár Zsuzsa, a világítás: Stadler Ferenc munkája. Táncosaik: Szarvas Krisztina (Lány), Fodor Zoltán (Fiú), Haller János (Halál), valamint Fehér Laura, Palman Kitti, Kopeczny Kata, Balkányi Kitti, Tóth Andrea, Nagy Anikó, Finta Gábor, Fekete Zoltán, Tarnavölgyi Zoltán, Kalmár Attila és Czár Gergely.

Közös koncert a templom előtt

Az igényes zene kedvelőinek holnap este fél 9-re érdemes a Bakáts térre kilátogatniuk, hiszen ekkor veszi kezdetét a Benkó Dixieland Band, a Budapest Klezmer Band és a Boban Markovic Orchestra közös koncertje. A három világhírű formáció előadása igazi csemegének ígérkezik, hiszen mindannyian különböző zenei műfajok képviselői. Hazánk legnépszerűbb jazz zenekara, a tradicionális zsidó zenét játszó együttes és a hagyományos szerb rézfúvósokból álló banda nemcsak a saját műfajuk kedvelőit várják a koncertjükre, hanem azokat is, akik színvonalas és tartalmas zenei produkcióra vágynak.

A Benkó Dixieland Band 1957-ben alakult, mára pedig a világ egyik legjobb, hazai viszonylatban a legnépszerűbb jazz együttessé vált. Sikerüket mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már a legelső albumuk is aranylemez lett. Azóta számos versenyt nyertek, és több állami kitüntetést is magukénak tudhatnak. Nemzetközi karrierjük a ?60-as években indult a szomszédos államokban, majd a nyugati országokban is komoly sikereket értek el. Amerikát a ?80-as években hódították meg, 1987-ben maga Ronald Reagan részesítette őket kitüntető elismerésben. Népszerűségük a mai napig töretlen.

A tradicionális zsidó zenét játszó Budapest Klezmer Band 1990-ben alakult. Az együttes vezetője, Jávori Ferenc (Fegya) komponálja az általuk játszott zenei átiratokat. A klezmer és a klasszikus zene ötvözésével megalkották a crossing-over zenei formát. A zenekar munkássága világszerte ismert és elismert, koncertjeik mellett több színházi előadásban is közreműködnek. Az együttesről négy éven keresztül forgatták a Yiddish Blues című portré-dokumentumfilmet, amelyet 2004-ben mutattak be.

A Boban Markovic Orchestra már számos alkalommal koncertezett hazánkban. A közel húsz éve működő szerb rezesbanda a világhírt nem másnak, mint Emir Kusturica rendezőnek köszönheti. Kusturica révén olyan nagysikerű filmekben hallható a Boban Markovic Orchestra zenéje, mint a Macskajaj, vagy az Arizonai álmodozók.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Attila Kovacs » Blog Archive » Music All Night a Bakáts téren
  2. ZETApress » Otello a Bakáts téren

Szóljon hozzá!