ZETApress

hírportál

Átszervezték az artistaképzést

Toborzó körútra indulunk a határainkon túli magyarlakta területre, hogy onnan is csábítsunk hallgatókat a Baross Imre Artistaképző Intézetbe, mondta el kérdésemre Varjasi László, a MACIVA igazgatója a délelőtti sajtótájékoztatón. A beszélgetésre azért került sor, mert augusztus 31-én megszűnt az Állami Artistaképző Iskola, s helyét a jogutód intézet foglalta el. A vidékiek korszerű kollégiumban lakhatnak továbbra is, s oda várják a külföldieket is.

Az oktatók közalkalmazotti státusza megszűnt, zömük mégis a helyén maradt. A változás után jövedelmük is növekedett, így nem lehet okuk panaszra. A hallgatók sem járnak rosszul, mert a továbbiakban piacképes, külföldön is eladható produkciókat tanulnak. Az orosz minta szerint csak a szakmai tárgyakat oktatják a Városligeti fasorban, míg a közismereti tárgyakat Terézváros általános és középiskoláiban tanítják. Az igazgató tervezi, hogy később egy helyen legyen az elmélet és a gyakorlat. Az Állami Balettintézettel is szeretne együttműködést, meg a kaszkadőr- és bűvészképzést is szeretné meghonosítani.

A száz körüli diáklétszámból 15-20 százalékos a lemorzsolódás. Egyik részük lustaságból nem folytatja az iskolát, másokat az ?okos szülők? vesznek ki innen. Ez utóbbi olyankor történik, ha a gyerek ront a közismereti tantárgyból, s bármennyire ügyes is, szülei értelmiségi pályára szánják. Ezek a gyerekek aztán sehol sem lesznek sikeresek, mert ahol kellene, ott nem fejlődhetnek, amiben meg erőltetik őket, abban tehetségtelenek.

A diákok a gimnáziumban angol és francia nyelvet is tanulnak. Lehetőség lesz rövidesen diák- és tanárcserére is külföldi tanintézetekkel. A gépjárművezetést is tanítani akarják. A januári Cirkuszfesztiválra ? mely a ?96-os kezdet óta immár a hetedik lesz ? az orosz és a kijevi artistaiskola vezetőit is meghívják. Az iskola névadójának, Baross Imrének a leszármazottjai az Egyesült Államokban várják az itthoni tehetségeket. Igaz, a külföldi munkavállalásra a frissen végzetteknek még három évig várniuk kell, mert idehaza ennyi ideig segíti őket a tanintézet a szakma még jobb elsajátításában.

A januári fesztiválon a Nyitóképet hagyományosan jövőre is az iskola hallgatói mutatják be. Az intézményt még a ?90-es évek elején magam is felkerestem, az erről szóló írásom itt olvasható. Akkor még működött a híres magyar ugrócsoport, mely tíz év múltán januárban újra bemutatkozik. Menedzsere, tanára az a Weisz Nándor, aki nemrég vehette át a Parlamentben a Magyar Köztársaság Arany érdemkeresztjét a csillaggal. Produkciójuk igazi hungarikumnak ígérkezik.

Nem csak az artistaképzésről, hanem a Kínai Nemzeti Cirkusz vendégjátékáról is hallhattunk ma délelőtt. Premiere szombat este lesz a kínai nagykövet jelenlétében, a Fővárosi Nagycirkuszban. A produkcióról, a megelőlegezett sikerről a holnap esti főpróba után számolunk be olvasóinknak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Visszatértek a kínaiak

Szóljon hozzá!