ZETApress

hírportál

Újra lesz ellen-operabál

A Budapesti Operabált a rendszerváltozás után először 1996. február 17-én rendezték meg. A két világháború közötti burzsoá tradíciókhoz hűen a mai gazdasági, politikai és kulturális elit, a hazai és a külföldi celebek azóta évről évre összejönnek az Operaházban a báli szezon utolsó szombatján.

Idén február 13-án kerül sor a 15. Budapesti Operabálra. Az eseményt a nagypolgárság és a hozzájuk dörgölődző kispolgárság első bálozói nyitják meg, és másnap reggelig áll a giccses bál. Az Operabál szervezői szerint ez a rendezvény ?a bálok bálja, a hazai társasági és üzleti élet kiemelkedő eseménye?.

Az Operabálok ellenpontozásaként az ATTAC Magyarország Egyesület más civil szervezetekkel együtt immár öt éve ellen-operabálokat (utcabálokat) szervez a magyar társadalom kirekesztettjei, a hajléktalanok, a munkanélküliek, a végtelenül kizsákmányoltak, a nyugdíjasok, a reményvesztett fiatalok (egyszóval az alullévők) számára ? tudatta Benyik Mátyás, az ATTAC elnöke.

Ezek a rendezvények rendszerkritikát fogalmaznak meg, és sajátos módon mutatnak rá a fennálló rendszer súlyos társadalmi pusztításaira: a szegénység rohamos terjedésére, a magas és egyre növekvő munkanélküliségre, a tömegek fokozódó létbizonytalanságára. Miközben a magyar elit és szervilis csahosai a válság idején is csak önmagukkal törődnek és gondtalanul szórakoznak, aközben a magyar társadalom szociálisan, illetőleg morálisan is fokozatosan leépül, rohamosan pauperizálódik és fasizálódik.

Az Utcabál szervezői az operabáli elit rongyrázásával szemben a mindennapok kultúráját mutatják meg. Az ellenrendezvény célja a közvélemény figyelmének felhívása a fennálló rendszer antagonisztikus ellentmondásaira (a tőke-és munkaviszonyra!), és az ezekből fakadó társadalmi igazságtalanságokra. Az ellen-operabál a mai magyar valóságot ? mint cseppben a tenger ? mutatja be, és tükröt tart a néptől elidegenedett hatalom számára.

Az Utcabált a szokásos helyen, az Operaházzal szemben, a volt Balettintézet előtti térben, a járdán rendezik meg február 13-án, szombaton délután 4 órától este 10 óráig. Előzetes program: 16 órától 18 óráig gépzene ? szolgáltatja Paló Dac és Mátrix, közben interjúk: a nép hangja. 17 órakor meleg-étel osztás. 18-től 19:30-ig utcazenészek egy szál gitárral: Nemes András (Pluto) és Mouksa (Psychedelic Cowboys). 19:30-tól 20:30-ig ? az Operabálra érkező burzsujok, a giccsparádé kifigurázása, performenszek. 20:30-tól 22-ig gépzene ? tánc.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Tüntetés az Operaháznál | ZETApress

Szóljon hozzá!