ZETApress

hírportál

Tüntetés az Operaháznál

Január 2-án ismét az összefogásé lesz a főszerep. A Magyar Szocialista Párt üdvözli a Demokratikus Koalíció csatlakozási szándékát a január 2-i akciójához. Az MSZP minden demokratikus erőt arra kér, hogy csatlakozásával támogassa a Magyar Köztársaság védelmében szervezett megmozdulást!

A Köztársaságot elnyomó, a magyar társadalmat megnyomorító Orbán-rezsim hatalma ellen a legszélesebb demokratikus összefogásra van szükség. A Magyar Szocialista Párt ezért jelentette be, hogy január 2-án tiltakozó akciót hirdet a budapesti Operához, ahol a Fidesz egy tizenhárommillió forintos gálán kívánja ünnepelni a harmadik Magyar Köztársaság megszüntetését.

Az MSZP szerint e gyalázatos rendezvényen demokrata részt nem vehet. Amikor Fidesz tort ül a Köztársaság fölött, a demokratikus ellenzéknek az utcán a helye, a tiltakozás a feladata! Az MSZP továbbra sem ismeri el Magyarország alaptörvényeként az egyedül a Fidesz által elfogadott pártalkotmányt és illegitimnek tekinti azt. Az alkotmányos Magyar Köztársaság védelméért, a demokrácia megőrzéséért folytatott küzdelme pedig közös küzdelem minden demokratikus erővel, minden szabadságszerető magyar emberrel!

Az MSZP ezért üdvözli a Demokratikus Koalíció csatlakozási szándékát a Parlamentben ma meghirdetett január 2-i akciójához. Az MSZP Országos Elnöksége mai ülése után Mesterházy Attila pártelnök egyeztetést kezdeményez minden demokratikus erővel az eseményen való együttműködésről.

A január 2-án az Operában a Fidesz saját alávaló politikáját, a köztársaság leszúrását akarja ünnepelni. Ez számunkra nem ünnep. Ezt meg is fogjuk mutatni! Az MSZP várja minden demokratikus erő csatlakozását az akcióhoz, s a Köztársaság érdekében őszintén reméli, hogy január másodikán újra az összefogásé lesz a főszerep. Az MSZP a maga részéről nyitott az összefogásra, és örömmel lát minden demokráciát féltő és akaró politikai és civil erőt! ? tudatta Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes.

A hétfő esti demonstráció 7 órakor kezdődik az Andrássy úton. Egy órával korábban nyitja meg Orbán Viktor miniszterelnök a budavári Magyar Nemzeti Galériában az új Alkotmány hatályba lépésére megrendezett kiállítást a sajtó kizárásával. A múzeumból jönnek át aztán a vendégek az operaházi gálára.

Az Operaház előtti demonstráció egyébként nem ritka az utóbbi években. 2010. február 13-án, a 15. Budapesti Operabál idején az Operaházzal szemben, a volt Balettintézet előtti térben, a járdán rendeztek utcabált délután 4-től este 10 óráig, s közben meleg ételt is osztottak. ? Válság idején nem szabad bálozni! ? hirdették még az előző kormány regnálásakor, épp ezért az idei Operabál helyett jótékonysági gálát rendeztek.

Szóljon hozzá!