ZETApress

hírportál

Havanna a filmvásznon

A csütörtökön ismertetett 5. Frankofón Filmnapokon a Havannai éjszaka (Retour Ă  Ithaque) című színes, 95 perces, francia-kubai filmet február 28-án szombaton 18 órakor az Uránia mozi Dísztermében, március 3-án kedden 19 órakor pedig a Csortos-termében vetítik. Sajtóbemutatója ma délelőtt volt a Fő utcai Francia Intézetben.

A Havannai éjszaka az első film, amely teljes egészében Kubában forgott és kendőzetlen őszinteséggel beszél egy elveszett generáció minden illúziójáról és csalódottságáról. Amadeo 16 évig nem találkozott legjobb barátaival, feleségével együtt az egész életét egyik napról a másikra hátra hagyta és Spanyolországba emigrált. Most, amikor váratlanul hazatér, találkozóra hívja barátait, a múltat felemlegetve nosztalgiával tekintenek fiatalkorukra, amikor azt hitték, hogy együtt megválthatják a világot. Ahogy lemegy a nap és a gyönyörű városban felgyúlnak az esti fények, a baráti találkozó egyre intenzívebb formát ölt: a szép emlékek mellett szóba kerülnek a régi sérelmek és csalódások is, egyre kényesebb és fájdalmasabb témákat hozva a felszínre.

Rendezte: Laurent Cantet, forgatókönyv: Laurent Cantet, Leonardo Padura, fényképezte: Diego Dussuel, producer: Laurent Baudens, Didar Domehri, Gaël Nouaille, vágó: Robin Campillo. Főszereplők: Isabel Santos, Jorge Perugorría, Fernando Hechevarria, Néstor Jiménez, Pedro Julio Díaz Ferran, Carmen Solar. Gyártó: Full House. Országos bemutató április 2-án lesz a Mozinet forgalmazásában, csak 16 éven felülieknek. Laurent Cantet: Az osztály című filmmel robbant be a köztudatba, mellyel elnyerte a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Arany Pálma-díját. Legújabbja, a feszültséggel teli, egyszerre okos és szívbe markoló Havannai éjszaka szintén tekintélyes fesztiválkörutat járt be: többek között a Velencei, Torontói és San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon programjában szerepelt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Cantet az Urániában | ZETApress

Szóljon hozzá!