ZETApress

hírportál

Cantet az Urániában

Laurent CantetLaurent Cantet, a Havannai éjszaka Arany Pálma-díjas forgatókönyvíró-rendezője hamarosan Budapestre látogat. Február 28-án filmszakmai beszélgetésen találkozhat vele a közönség ? tudtuk meg Tamás Dorkától. A film ma délelőtti sajtóbemutatójáról idekattintva olvashatunk.

A Francia Intézet a Filmalap közreműködésével február 28-án szombaton 14:30 ? 16:30 óra között filmszakmai beszélgetést szervez az Auditóriumában (1011 Budapest, Fő utca 17.) Laurent Cantet Arany Pálma-díjas forgatókönyvíró-filmrendezővel. Cantet az 5. Frankofón Filmnapokra a legújabb, Havannai éjszaka című filmjét kíséri el, mely a rendezvényt követően, április 2-ától országosan is a hazai mozik műsorára kerül.

A Havannai éjszaka az első film, amely teljes egészében Kubában forgott és kendőzetlen őszinteséggel beszél egy elveszett generáció minden illúziójáról és csalódottságáról. Amadeo 16 évig nem találkozott legjobb barátaival, feleségével együtt az egész életét egyik napról a másikra hátra hagyta és Spanyolországba emigrált. Most, amikor váratlanul hazatér, találkozóra hívja barátait, a múltat felemlegetve nosztalgiával tekintenek fiatalkorukra, amikor azt hitték, hogy együtt megválthatják a világot. Ahogy lemegy a nap és a gyönyörű városban felgyúlnak az esti fények, a baráti találkozó egyre intenzívebb formát ölt: a szép emlékek mellett szóba kerülnek a régi sérelmek és csalódások is, egyre kényesebb és fájdalmasabb témákat hozva a felszínre.

A Havannai éjszaka (Retour Ă  Ithaque) című film premier előtt lesz látható az 5. Frankofón Filmnapok műsorán, majd április 2-ától országszerte a hazai mozikban a Mozinet forgalmazásában. Laurent Cantet: Emberi erőforrások (Ressources humaines, 1999) című első játékfilmjével elnyerte a San Sebastian-i Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb első-filmnek járó díjat, majd a Francia és az Európai Filmakadémia is Az Év Felfedezettje-díjával méltatta. Időbeosztás (L?emploi du temps, 2001) című filmje a velencei filmfesztiválon Az Év Oroszlánja-díjat nyerte el, Az osztály (Entre les murs, 2008) Cannes-ban elnyerte az Arany Pálmát és számos jelentős nemzetközi szakmai elismerést követően az Amerikai Filmakadémia tagjai a Legjobb Idegennyelvű Film Oscar-díjára jelölték.

A Francia Intézet február 28-án szombaton 14:30 ? 16:30 óra között filmszakmai beszélgetést szervez az Auditóriumában (Budapest I. Fő utca 17.), melynek célja, hogy a magyar filmszakma képviselői és a filmek iránt érdeklődő közönség egyaránt megismerkedhessen Laurent Cantet munkamódszerével, továbbá rendezői, forgatókönyvírói és színészi tapasztalataival. A szakmai rendezvény keretében látható lesz Cantet korai rövidfilmje, az 1994-ben készült Mindenki a tüntetésre! (Tous Ă  la manif) című Jean Vigo-díjas alkotás. A beszélgetés moderátora Gyenge Zsolt filmkritikus, a MOME egyetemi adjunktusa lesz. A francia nyelvű rendezvényhez a szervezők magyar nyelvű szinkrontolmácsolást biztosítanak.

A Frankofón Filmnapok szervezői a filmszakmai beszélgetésre regisztráltak között tíz darab kétszemélyes belépőt sorsolnak ki a Havannai éjszaka című film február 28-án 18 órakor az Uránia Dísztermében kezdődő vetítésére. A szerencsés nyerteseket február 26-án csütörtökön e-mailben értesítjük. A filmszakmai beszélgetésen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, ezért a szervezők kérik az érdeklődőket, hogy február 25-én szerdáig idekattintva regisztráljanak!

Szóljon hozzá!