ZETApress

hírportál

Magyarok Hobbit-háttérben

Hobbit poszterMagyar filmesek is dolgoztak a Hobbit hátterén. Meglepően sok magyar szakember dolgozott a Hobbit szupermozi utómunkálatain. Összesen mintegy 1200-an vettek részt a forgatás utáni munkákban, egy pár másodperces 3D-s jelenet elkészítése is hónapokat vett igénybe ? mondja Felföldi Gábor.

Az Amerikában is dolgozó magyar szakember azt is elárulja, milyen biztonsági, titoktartási követelményeket kell teljesíteni annak, aki egy ilyen produkcióban vesz részt ? tudatta Mózes Edit, GOLD Communications. ? Több magyar szakember is részt vett a Hobbit utómunkálataiban. A digitális háttér, a 3D-s megjelenés elkészítése aprólékos, hosszú munka ? mondja Felföldi Gábor, aki Los Angelesben dolgozott a film egyik jelenetén. Becslése szerint 50-60 hazánkfia is hozzájárult a Hobbit végső látványvilágához. Mint ismert, a trilógia összes jelenetét egyszerre forgatták 254 napon keresztül, később lett három különálló film az anyagból.

? A forgatás után az anyagot egészen kis jelenetekre vágják és kiosztják. Az utómunkálatokon mintegy 8-10 stúdió és 1200 ember dolgozott. Erre azért volt szükség, mert az ilyen produkcióknál a digitális hátterek, effektek, 3D-s trükkök rendkívül aprólékos munkát követelnek. Én egy 5-6 másodperces jelenetet kaptam, ez úgy 3 hónap alatt vált olyanná, hogy a rendezőnek is tökéletesen megfelelt ? mondja Felföldi Gábor. A Highlander Visual Production stúdió alapító-tulajdonosa elárulta, a szakmai mellett rendkívül szigorú biztonsági követelményeknek is meg kell megfelelni. A 2012. decemberi magyarországi bemutatóról mi is beszámoltunk.

− Az ilyen produkciók készítői rendkívül szigorú bizalmi követelményekkel dolgoznak. Nyilatkozni kell arról, hogy a kapott anyagot semmilyen formában nem osztják meg a készítők a személyes oldalaikon, és referenciaként sem használhatják fel. A titoktartás nem feltétlenül szűnik meg, miután bemutatják a filmet. Aki részt vett a forgatáson, az például a későbbiekben sem beszélhet arról, mi történt ott ? avat be Felföldi Gábor. − Kezdetben, amikor a Universal Stúdiónál kezdtem dolgozni, minden alkalommal ellenőrizték a munkatársakat, nem lehetett bevinni semmilyen adatrögzítésre alkalmas eszközt és a supervisorok munka közben is folyamatosan figyeltek. Később, ha megvan a bizalom, már megengedik, hogy otthonról is dolgozzunk ? teszi hozzá a magyar filmes szakember, aki több mint 10 évet dolgozott csak az Egyesült Államokban, de mostanában is kap tengerentúli megbízásokat.

Szóljon hozzá!