ZETApress

hírportál

A Baader Meinhof csoport

Németország az 1970-es években: gyilkos bombatámadások, terrorizmus. A még mindig törékeny alapokon álló demokrácia a ?belső ellenség? fenyegetésétől retteg. A ?náci-generáció? gyermekei, Andreas Baader (Moritz Bleibtreu), Ulrike Meinhof (Martina Gedeck) és Gudrun Ensslin (Johanna Wokalek) kemény háborút hirdetnek a ?fasizmus új arca? ellen: az amerikai Vietnám-politika és a harmadik világ kizsákmányolása ellen ? tudtuk meg tegnap délután A Baader Meinhof csoport című 150 perces filmből, az Odeon Lloyd moziban.

Céljuk, hogy létrehozzanak egy emberibb társadalmat, de egyre jobban radikalizálódnak, míg végül megalakul a Vörös Hadsereg Frakció (Rote-Armee-Fraktion ? RAF), egy terrorista csoport, mely egyre véresebb merényleteket hajt végre, s neves politikai és gazdasági vezetőket gyilkol meg. Egyetlen ember van, aki megpróbálja megérteni tetteiket. Ő a német rendőri erők feje, Horst Herold (Bruno Ganz), aki a terroristákra vadászik, de mindvégig tudja, hogy akcióik csak a jéghegy csúcsát jelentik.

A filmet Bern Eichinger írta, Uli Eder rendezte, Rainer Klausmann fényképezte. Vágó: Alexander Berner, zene: Peter Hinderthür és Florian Tessloff. Bemutató március 12-én, csak 16 éven felülieknek.

Los Angelesből Budapestre

Az Almási Tamás rendezte magyar-olasz koprodukció, a Márió, a varázsló szerepel Los Angelesben, a február 15-e és 20-a között megrendezésre kerülő olasz filmhéten, az Italián. A filmalkotást február 17-én a film férfi főszereplője, Franco Nero személyesen mutatja be az Oscar-bemutatóktól elhíresült hollywoodi Mann Chinese 6 mozi nézőinek. A program ? a legnagyobb olasz klasszikusok, Fellini, Rosi, Minghella és Bertolucci alkotásai mellett ? az elmúlt év itáliai filmtermésének keresztmetszetét nyújtja az érdeklődőknek. Almási filmje az amerikai közönség előtt magyarul, angol felirattal pereg majd.

A Márió, a varázsló a ?90-es évek elején, a rendszerváltás utáni években játszódik. Egy alvó magyar falucskában csoda történik: megérkezik a faluba Márió (Franco Nero), az elegáns olasz cipőgyáros. Munkát és jólétet ígér az ottani asszonyoknak. A falu felbolydul. Vera (Nyakó Júlia) sem tudja kivonni magát a karizmatikus olasz hatása alól, mind jobban elvarázsolja a férfi különleges vonzereje, és menthetetlenül beleszeret a csodálatos férfiba. Jelleme közben erőteljesen átalakul, a nő szinte kivetkezik önmagából.

A 68 éves Franco Nero fárasztó programot bonyolít: február 20-én már Budapestre érkezik, mint az Operabál díszvendége. Aznap este 5-kor a budavári Hotel Hiltonban ül majd az újságírók elé az operabáli sajtótájékoztatón. Idevágó hír még, hogy az elmúlt hétvégén a Blaha Lujza téren a báli menüt is szervírozó Gundel étterem ingyen ebédet osztott a rászorulóknak a jótékonyság jegyében.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Megvannak a Hamupipőkék

Szóljon hozzá!