ZETApress

hírportál

A Delta nyerte a fődíjat

A magyar filmkritikusok B. Nagy László-díját Mundruczó Kornél e-moziban is bemutatott Delta című filmje kapta tegnap délután a Ráday utcai Filmes Házban. Ugyanezért a filmért díjazták Petrányi Viktória producert, valamint Pataki Ági, Kovács Gábor és Susanne Marian koproducereket.

A díjakat a MÚOSZ Film- és Tévékritikusi Szakosztálya alapította 1962-ben. A szakosztály tagjainak szavazatai alapján mindig az adott évben ? két filmszemle közötti időszakban ? bemutatott filmeket jutalmaznak. A tegnapi rendezvénynek helyet adó FilmJus mellett a Mozinet, a Filmmúzeum TV, az OKM, az NKA és a Magyar Mozgókép Alapítvány is támogatója volt az eseménynek.

A legjobb női főszereplő Rezes Judit, a legjobb férfi Anger Zsolt lett A nyomozó című filmben nyújtott alakításáért. Grigor Attila rendező kapta a legjobb forgatókönyvíró és a legjobb első filmes díját ugyanezért az alkotásáért. A legjobb férfi epizodista Trill Zsolt lett a Kaméleonban, míg a legjobb nő Szirtes Ági A londoni férfi és a Tabló című filmbeli munkájáért.

Ági a Katona József Színházzal Ausztráliában vendégszerepel, Tarr Béla rendező és Rajk László látványtervező sem jelent meg, sőt A londoni férfiből sem volt DVD, így nem láthattunk belőle részletet. Kár pedig, mert elnyerték a legjobb rendezés és a legjobb látványterv díját is.

A legjobb dokumentumfilm díját Szirmai Márton: A süllyedő falu és Schuster Richárd: Három hiányzó oldal című film kapta. A legjobb kisjátékfilm Császi Ádám: Gyengébb napok, a legjobb kísérleti film Igor és Iván Buharov: Lassú tükör című műve lett. S ha már a tükörnél tartunk, a Sárai Ákos tervezte díjak is egy tükörből és egy csillogó korongból álltak, s használati utasítás is járt hozzájuk.

A legjobb operatőr díját Pohárnok Gergely kapta a Fövenyóra fényképezéséért, míg a különdíjat Forgács Péter: Von Höffler vagyok kapta. A 7-8 éve alapított Életmű-díjat Bacsó Péter filmrendező kapta. A Tanú című filmjéből láttunk részletet, mely ? mint Báron György szakosztályvezető elmondta ?, az 1969-es forgatást követően tíz évig dobozba zárva várta, hogy a közönség is megismerhesse.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Szemlenyitás Törőcsikkel

Szóljon hozzá!