ZETApress

hírportál

Folytatódik a Szemle a Puskinban

A csütörtök-pénteki bemutatókhoz hasonlóan, nagy sikerrel folytatódik a MittelCinemaFest 2008 ? VI. Közép-európai Olasz Filmfesztivál Festival (Centro-Europeo del Cinema Italiano), mely jövő vasárnapig tart a budapesti Puskin moziban. Ma este 8-kor vetítik Silvio Soldini: Felhős hétköznapok című filmjét.

A drámai hangvételű film egyfajta meditáció a munka világának bizonytalanságairól, valamint az olasz családi (in)stabilitásról. A film Genovában játszódik. Elsa (Margherita Buy) és Michele (Antonio Albanese) egy boldog, jól szituált, értelmiségi házaspár krízishelyzetbe kerül, mely megváltoztatja életüket.

Miután Elsa otthagyja munkáját és megvalósítja álmát ? diplomát szerez művészettörténetből ?, Michele bevallja, hogy kitették az évekkel ezelőtt általa létrehozott társaságból. A problémák ettől kezdve csak halmozódnak, olyannyira, hogy kénytelenek eladni házukat. A sokk igen erős, de Elsa kézbe veszi a helyzetet és megpróbálja megoldani.

David di Donatello-díj 2008: legjobb női főszereplő (Margherita Buy), legjobb női mellékszereplő (Alba Rohrwacher). A filmet a magyarországi filmforgalmazó, az SPI International Hungary közreműködésével mutatják be. (David di Donatello díj 2007: nyolc nevezés, legjobb film, legjobb rendezés, legjobb forgatókönyv, legjobb producer, legjobb operatőr, legjobb forgatókönyv, legjobb zene, legjobb dalbetét.)

Vasárnap, szintén este 8-kor a mutatják be Ermanno Olmi: Száz szegecs című filmjét, mely egy fiatal, de már befutott bolognai egyetemi tanárról szól, aki egy meglehetősen nehéz nyomozás közepette találja magát. Mindent maga mögött hagy és visszavonul a Pó folyó partjára, ahol felfedez egy régi épületmaradványt és beköltözik. A romhoz a tanár és a helyiek közötti barátságok, hétköznapi dolgok, szerelmek kötődnek, mintegy a reális lehetőségek spontán megéléseként.

Hétfőn este vetítik Federico Moccia: Bocsáss meg, de szerelmemnek hívlak című filmjét. A film Moccia azonos című, 2007-ben a Rizzoli kiadó által publikált regénye alapján készült, melyet a magyarországi filmforgalmazó, a Best Hollywood közreműködésével mutatnak be.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Sikeres az olasz filmművészetet

Szóljon hozzá!