ZETApress

hírportál

Rövidfilmek a Francia Filmnapokon

A tavalyihoz hasonlóan idén immár tizenkettedszer rendezik meg a hagyományoknak megfelelően április közepén ? vidéken április 10-e és 21-e, Budapesten pedig április 17-e és 20-a között ? a Francia Filmnapokat.

A főváros mellett nyolc város, Szeged, Pécs, Debrecen, Miskolc, Győr, Kecskemét, Szolnok és Eger is csatlakozik a rendezvénysorozathoz, így immár kilenc városban láthatják majd a nézők premier előtt a legújabb francia alkotásokat. A Francia Filmnapok újdonsága, hogy idén először egy díjnyertes rövidfilmekből álló füzér is színesíti a programot, melyek közül az egyik nyerte idén a legjobb kisfilmnek járó Oscar-díjat.

A Francia Filmnapok célja, hogy ízelítőt adjon a későbbiekben, az év során, hazánkban mozikba kerülő francia filmekből, s azokat egy-egy vetítés erejéig premier előtt kínálja a közönségnek. A rendezvény mindig az alkotók ? rendezők és színművészek ? személyes kíséretében mutatja be a friss francia filmeket.

Az idei Francia Filmnapok programjában hat nagyjátékfilm és egy rövidfilm-összeállítás szerepel, s míg az egészestés filmek a későbbiekben mozis forgalmazásba kerülnek, a kisfilmeket csak a Francia Filmnapok alatt láthatják az igazi ínyencek.

Az idei szelekcióban főként igazi, franciásan romantikus alkotások szerepelnek, illetve a gyermekek örömére egy mókás rajzfilm, a Lucky Luke – Irány a Vadnyugat. A könnyedebb hangulatok kedvelőinek három romantikus vígjátékot kínál a rendezvénysorozat: Az Egyedül nem megy-ben Audrey Tautou-t és Guillaume Canet-t láthatjuk a vásznon, a Karamell öt különböző korú barátnő életét követi nyomon, míg a Csak egy csók a párkapcsolatok természetét boncolgatja. François Ozon Angel című filmje, valamint a Paris Romain Duris-vel és Juliette Binoche-sal drámaibb tónusú romantikus alkotások.

A rövidfilmek Mozartjai címmel futó, 136 perces összeállításban hét, hazánkban eddig még nem vetített kisfilmet láthat a közönség. A filmfüzérben szerepel az Ellenállni a remegésnek, mely egy magányos és nagyon makacs, furcsa, titokzatos öreg hölgyről szól, míg A cukortartó második élete egy hóbortosnak tűnő öregember hajnali bolyongásait követi. Az irracionalitás határán játszódó, La difunta correa-ban két barát Argentínában eltéved a perzselő sivatag kellős közepén.

A Szent-Lakoma sem kevésbé abszurd, hisz november 40-én játszódik, A kabát című gyurma-animációban pedig egy ifjú hölgy egy ócska kabátban édesapját véli megtalálni. A Vasárnap van című kisfilmben a 13 éves Ibrahimot kicsapják az iskolából, ám ő elhiteti apjával, hogy sikeres vizsgával zárta tanulmányait, A zsebtolvajok Mozartja című alkotásban pedig két párizsi tolvajt, a sors összehoz egy süketnéma román kisfiúval. Ez a film igazi csemege, hisz idén elnyerte a legjobb kisfilmnek járó Oscar-díjat. A filmekről bővebben web-oldalukon olvashatnak az érdeklődők.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Új Citroën C5 a Francia Filmnapokon

Szóljon hozzá!