ZETApress

hírportál

Delta és a Kalandorok

A 39. Magyar Filmszemlén a Delta című alkotás kapta a fődíjat. Mundruczó Kornél filmje az Arany Orsó-díj mellett a külföldi kritikusok Gene Moskowitz-díját, a főszereplő, Lajkó Félix pedig a legjobb eredeti filmzenének járó elismerést is elnyerte, adta hírül Sajtóosztályuk.

A Duna-deltában játszódó történet egy rejtélyes múltú, távolból hazatérő férfi (Lajkó Félix) valamint eddig ismeretlen húga, (Tóth Orsi) összefonódó sorsáról mesél. A férfi kiköltözik a burjánzó vadonba, és egy vízre kinyúló ház építésébe fog, majd követi a lány is, hogy vele éljen. A falu azonban nem nézi jó szemmel kapcsolatukat. Bár az anya (Monori Lili) nem tiltja a viszonyt, a mostohaapából (Gáspár Sándor), és a falubeliekből hamarosan kitör a visszafojtott indulat. A film forgatását tragikus esemény árnyékolta be: 2006 nyarán elhunyt Bertók Lajos főszereplő, az ő helyét vette át aztán Lajkó Félix. A Johanna rendezőjének szemledíjas alkotása előreláthatóan idén ősszel kerül a mozikba.

Paczolay Béla Kalandorok című háromgenerációs road-movie-ját a szemle zsűrije Simó Sándor Emlékdíjjal jutalmazta. Az elsőfilmes rendező keserédes vígjátékéban a nem túl sikeres trombitaművész apa (Rudolf Péter) és a játékfüggő fia (Schruff Milán) elmegy a nagypapáért (Haumann Péter) Erdélybe, hogy elköltöztessék a házsártos nagymamától.

Az út viszontagságos, a kocsi tropa, egy rendőr is terítékre kerül, ráadásul felbukkan egy szép nő, gyanús tartalmú csomagtartóval. Miközben az út megpróbáltatásaival küzdenek, el kell viselniük egymás társaságát, és ami még nehezebb: szembe kell nézniük önmagukkal. A filmet január 24-e óta nagy sikerrel vetítik a mozikban. Mindkét filmet a Budapest Film forgalmazza.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Mundruczó indul az Arany Pálmáért

Szóljon hozzá!