ZETApress

hírportál

Mundruczó indul az Arany Pálmáért

Holnap kezdődik a 12 napos 61-ik Cannes-i Filmfesztivál, melyet a fesztiválok fesztiváljaként tartanak számon. 19 évnyi kihagyás után a tavalyi Tarr Béla-film után idén újra van magyar alkotás a 22 film között a fődíjért folytatott versenyben. Mundruczó Kornél: Delta című alkotása mintegy háromezer jelentkezőből nyert kiválasztást a rangos mezőnybe. Bemutatója jövő kedden lesz az azúrparti városban, utána az OKM fogadást ad a filmszakma képviselőinek, mondta el Hiller István kultuszminiszter.

A forgatókönyvet is író Kornél állandó alkotótársával, Petrányi Viktóriával együtt kezdte el a forgatást öt évvel ezelőtt. Mintegy egyórányi agyag készült el Tóth Orsi és Bertók Lajos főszereplésével, amikor Lajos tragikus hirtelenséggel elhunyt. A rendező szerint egy kulcsszereplőt nem lehet pótolni, ezért új forgatókönyvet írt, újra castingolt. A régiek közül csak Orsit tartotta meg, míg Lajos főszerepét a szerb hegedűművész, Lajkó Félix kapta.

A másfélórás film a Proton Cinema, a Filmpartners és a német Essential Filmproduction gyártásában készült, producerei Petrányi Viktória, Pataki Ági, Kovács Gábor és Susanne Marian voltak. S mint a délelőtti Uránia filmszínházbeli sajtótájékoztatóján kiderült, ma reggel Lajkó Félix megkapta a magyar állampolgárságot, de a szerbet is megtarthatta. Most már könnyebben utazgathatok, mondta el szűkszavúan Till Attila moderátori kérdésére.

A Delta premierje az idei Magyar Filmszemlén volt, ahol elnyerte az Arany Orsó-fődíjat, Lajkó Félix munkája a Legjobb filmzene-díjat, és a külföldi filmkritikusok Gene Moskowitz-díját. Cannes-ban eddig már legalább félszáz különböző díjat kaptak a magyarok, de az Arany Pálma eddig nem volt közöttük. Az alkotók elmondták még, hogy a félbehagyott egyórás torzót is szeretnék befejezni, talán animációs formában.

Nem csak a Delta az egyetlen induló, hanem rövidfilmjeink is ott lesznek. Erdélyi Dániel a 411-Z című filmjét viszi, Simonyi Balázs a Mandarint, míg M. Tóth Géza legújabb animációját, az Ergo-t. Fligauf Benedek Womb című forgatókönyvével nevezett. Hidasi Vilma a Mázli című játékfilm producereként utazik, mellyel három év múlva szeretne versenybe kerülni. 11 magyar mozifilmet viszünk a cannes-i filmvásárra, míg a Magyar Filmunió hatodik alkalommal nyitja meg a Magyar Pavilon kapuit elegáns találkozóhelyet biztosítva ezzel a filmszakma számára.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Delta a filmvásznon

Szóljon hozzá!