ZETApress

hírportál

Kedden indul a Filmszemle

A Millenáris Teátrumban kedd este 7-kor a szemlén látható filmek egyvelegével indul a 39. Magyar Filmszemle. Előtte osztják ki az életműdíjakat és a Magyar Mozgókép Mestere címeket. Ez utóbbit Gyulai Líviusz grafikus, animációs filmrendező és Kósa Ferenc filmrendező, forgatókönyvíró kapja meg.

Életműdíjas lett Schubert Éva színművész, B. Müller Magda fotóművész és Hildebrand István operatőr. S ahogy őket már most megismerhettük, úgy a versenyfilmek alkotói csak a szemle végén, az ünnepélyes díjkiosztón tudják meg az eredményt. A sajtó ezt igencsak nehezményezte a mamutbeli sajtótájékoztatón, de a zsűri hajthatatlan maradt. Az Oscar-díjakat sem árulják el korábban, mégis tudnak a riporterek dolgozni!

A játékfilmes zsűriben változás lesz a decemberi állapothoz képest. Maia Morgenstein nem jön el, helyette Catherine Portuges érkezik, míg az elnöki tisztet Klaus Eder tölti be. A zsűri nem csak az Arany Orsó-díjat ítéli oda, hanem a múlt évihez hasonlóan a tv2 közönségdíját, a Moziverzum-díjat is. Ezen már tavaly is jót mulatott a díjazott, szerintünk teljes joggal. Nem a zsűrinek kéne eldönteni, hogy mi tetszik a közönségnek, hanem a nézőknek kellene erről szavazni!

A szemlén az MTI mintájára SZTI ? Szemle Tudósító Iroda ? működik, híreit honlapjukon olvashatjuk. Lehetne találóan Eszterinek is nevezni az MTI-ből átigazolt vezetőjének, Szász Eszternek neve alapján. A főiskolai hallgatóság is figyelemmel kíséri az előttünk álló egyhetes mustrát. Az Országos Diákzsűri immár tizedik alkalommal adja át a Zöld Holló-díjakat. Igaz erre nem az 5-ei zárónapon, hanem csak február 9-én este fél 7-kor kerül sor a Toldi moziban. Utána a Realistic Crew ad exkluzív vetítéssel egybekötött koncertet. Részletek honlapjukon olvashatók.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Filmszemle negyvenedszer

Szóljon hozzá!