ZETApress

hírportál

A Szerzőké lett Arany Egér-díj

A Budapest Film és a Filmklik.hu decemberben rendezte meg az Európa Filmhónapot, az első magyar on-line filmfesztivált. A nézők összesen tizenegy kiváló európai alkotásra, köztük megannyi fesztiválsikerre válthattak jegyet (Bádogkoporsó, A Tony Blair-ügy, Szerzők, Hallam Foe, Szűkebb pátriánk, Testvérem egyedüli gyerek, Irina Palm, Örökké a tied, Fair Play, Az én emlékezetemre, A Litvinyenko-dosszié).

A filmek hagyományos vetítéseit ezúttal is a budapesti Művész moziban, illetve a programba bekapcsolódó szolnoki TISZApART moziban tartották ? ám az idei fesztivál valódi újdonsága kétség kívül az volt, hogy a nézők az egész országban részt vehettek az eseményen az interneten keresztül a Filmklik.hu oldalon.

Az Európa Filmhónap sikeresen zárult, ezt bizonyítja, hogy a Filmklik.hu oldal ez idő alatt háromszor annyi filmkölcsönzést bonyolított, mint az azt megelőző hetekben. A sikerben természetesen nagy szerepe volt annak is, hogy első magyar on-line filmfesztivál jelentős sajtóérdeklődést váltott ki, a számottevő hazai, mozival foglalkozó médiumok legtöbbje kiemelt figyelemmel követte ezt az új és izgalmas kezdeményezést. A nemzetközi sajtóban a boxoffice.com terjedelmesen beszámolt a fesztiválról, kezdve az azt megnyitó, a VOD-forgalmazás hazai viszonyait taglaló kerekasztal-beszélgetéstől egészen a záró momentumokig.

A Hollywoodreporter.com kiemelte, a magyar filmforgalmazás láthatóan észleli, és reagál a világpiacon végbemenő nyilvánvaló változásokra. Bebizonyosodott tehát, hogy az interneten történő legális filmtovábbításnak igenis van létjogosultsága. Hiszen a mozikban relatíve kevesebb bevételt hozó, ám igényesebb vonalat képviselő alkotások iránt is szép számmal érdeklődnek Magyarországon ? csak meg kellett találni a megfelelő csatornát, hogy ezek a filmet el is jussanak hozzájuk.

Az Európa Filmhónap Arany Egér?díját a közönség ítélte oda az általuk legjobban kedvelt filmnek. A két mozi, valamint az internetes megtekintések számát összegezve végül Joachim Trier Szerzők című filmjét látták a legtöbben, így ez az alkotás kapja a 2007-es Európa Filmhónap Arany Egér-díját! A film tavaly az Isztambuli Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb filmnek járó Arany Tulipán-díjat, 2006-ban Karlovy Varyban a legjobb rendezőnek járó, valamint a Don Quijote-díjat, míg a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon a Discovery-díjat nyerte el. A sikerre való tekintettel a Szerzők még egy hétig látható a Filmklik.hu portálon.

Sikeres a Macskafogó 2

Már több mint kétszázezren látták a Sátán macskáját, mely eddig kétszázmilliós bevételt hozott. Vasárnap estig 200 ezer 547-en nézték meg a Macskafogó 2-t. Az egészestés családi rajzfilmet 47 kópiával vetítik december 20-a óta Budapesten és vidéken. A kultfilmmé vált Macskafogó után a folytatás diadalmenete is töretlen.

A legnagyobb nézőszámot közvetlenül karácsony után, december 27-én érték el Grabowskiék, ezen az egyetlen napon csaknem húszezren nézték meg az egerek újabb kalandjait. A film hamarosan a nemzetközi közönség előtt is debütál, méghozzá a február 7-e és 17-e között megrendezendő Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A Corvin mozibeli decemberi sajtóbemutatóról mi is beszámoltunk.

Szóljon hozzá!