ZETApress

hírportál

Archibugi és Luchetti filmjei a Fesztiválon

Még három napig tart Budapesten a MittelCinemaFest 2007 ? V. Közép-európai Olasz Filmfesztivál. Mint már jeleztük, ma este 8-kor vetítik Ferzan Ozpetek: A Szaturnusz gyűrűjében című filmjét. A film a negyvenesek generációjáról szól, akik kénytelenek szembenézni az elválás és az egyedüllét kérdéseivel. A film operatőre, Gianfilippo Corticelli, jelen lesz a vetítés előtt, illetve utána is.

Holnap szintén 8 órakor láthatjuk a Puskin moziban Francesca Archibugi: Repülőiskola című filmjét, aki hat év után újra visszatér legkedvesebb témaköréhez, a fiatalokhoz, a gyerek-szülő problematikához, az átmeneti időszakokhoz, azoknak az értékeknek a kereséséhez, melyre az ember személyiségét alapozhatja. A filmben két barát, Csirke és Curry Indiába próbálnak elmenekülni üres és passzív életük elől.

A luxus hotel és távolságtartó magatartás közepette megkezdett utat azonban felborítja egy tény, mégpedig az, hogy a két fiatal elveszíti összes vagyonát, útleveleiket beleértve. Egy nemzetközi szervezet orvosi asszisztensével, a Chiaraval való találkozást követően kezdetét veszi egy újabb út, mely a felnőtté válás felé vezeti el a két fiatalt. A filmet Francesco Casetti, a Milánói Szent Szív Katolikus Egyetem professzora mutatja be, aki egyben a november 16-17-én az Uránia moziban megrendezésre kerülő XII. Faludi Nemzetközi Amatőr-filmszemle zsűrijének elnöke lesz.

A MittelCinemaFest 2007 ? V. Közép-Európai Olasz Filmfesztivál csütörtökön, 8 órakor Daniele Luchetti: A testvérem egyedüli gyerek című filmjével fejeződik be. A ?60-as, ?70-es évekbeli Latinában, Rómában, Torinóban játszódó film két testvér történetét meséli el, akik furcsa módon szeretik egymást. Accio (Elio Germano) és Manrico (Riccardo Scamarcio) igencsak eltérnek egymástól, személyiségük fejlődése az elképzelhető legkülönbözőbb úton haladt. Az egyik fasiszta, a másik kommunista, az egyik moderált, a másik extrém. A film Antonio Pennacchi: A fasiszta kommunista című regénye alapján készült. A vetítés előtt illetve után is jelen lesz a film egyik szereplője, Diane Fleri.

Az utolsó vetítést követően a közönség körében kisorsolnak egy retúr Róma?Budapest repülőjegyet, valamint egy belépőt az Olaszországban, decemberben bemutatásra kerülő Leonardo Pieraccioni: Egy csodálatos feleség című új filmére. Az V. Közép-európai Olasz Filmfesztivál november 16-án, pénteken Krakkóban, illetve Pozsonyban folytatódik.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Olasz filmművészet Budapesten

Szóljon hozzá!