ZETApress

hírportál

Perzsa Macskák a Titanicon

Perzsa Macskák Party ? egy iráni zenekar koncertje lesz a Titanic Fesztiválon, mely mindig is híres volt erős zenei szekciójáról. A francia kapcsolat mellett az április 8-tól 18-ig megtekinthető aktuális kínálat a szokásosnál is izgalmasabbnak ígérkezik ? ráadásul egy különleges buli is tartozik hozzá április 13-án, kedden este egy iráni és egy magyar együttes koncertjével.

A Zene mindenkinek szekció programjából a dokumentumfilmek (Blur ? No Distance Left To Run, The White Stripes ? Under Great White Northern Lights, All Tomorrow?s Parties) és Iványi Marcell táncfilmje, a Lélektánc mellett kiemelkedik a 2009-es Cannes-i Fesztivál zsűrijének különdíját elnyerő Perzsa macskák című iráni film. Bahman Ghobadi engedély nélkül forgatott doku-fikciós munkája mai teheráni fiatalokról mesél, akik könnyűzenét szeretnének játszani, csakhogy az iszlám forradalom óta lényegében tiltólistán van Iránban.

A film főszereplő szerelmespárja, Ashkan Koshanejad és Negar Shaghaghi önmagukat alakítják, saját háttértörténetükkel. A gitáron és billentyűs hangszereken egyformán kompetens dalszerző-énekes Ash és barátnője friss indie-rock együttest alakítanak, amihez zenésztársakat keresnek, miközben egyéb zenei stílusokban próbálkozó fiatalok, például metalisták és rapperek körében is megfordulnak ? a titkos próbák és koncertek hangszigetelt pincékben zajlanak. Ash Koosha és Negar a kalandos forgatás után rögtön elhagyták Iránt, és Nagy-Britanniában kaptak menedékjogot. Zenekaruk, a Take It Easy Hospital ? a filmzenelemezen való szereplés és a még Iránban rögzített demókból összeállított Human Jungle című hétszámos EP után ? 2010-ben jelentkezik első albumával.

A Titanic Fesztiválon a Perzsa macskák című film április 12-én, hétfőn 21 órától a Toldi moziban, másnap 16:15-től pedig az Uránia Nemzeti Filmszínházban látható. A magyar közönség élőben is találkozhat a főszereplőkkel, ugyanis az öttagú felállásban érkező Take It Easy Hospital ? egy londoni és egy New York-i állomás között ? Budapestre is ellátogat, hogy fellépjen a Titanic buliján, a Perzsa Macskák Party-n aznap este 9 órától a Gödör Klubban!

A koncert elő-zenekari posztján egy szintén nem mindennapi produkció lép fel: két jeles magyar dalszerző?gitáros?énekes?frontember, Bérczesi Róbert (Hiperkarma) és Nemes András (Pluto) közös új formációja, a négytagú rock-felállásban színpadra lépő Biorobot. A hírrel kívánunk mindenkinek kellemes ünnepeket!

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Az út a vásznon | ZETApress

Szóljon hozzá!