ZETApress

hírportál

Franciák a Titanicon

A magyar kapcsolat mellett franciákat is láthatunk a Titanicon: háborús filmek és családtörténetek lesznek a francia szekcióban. Megszokhattuk már, hogy a Titanic filmfesztivál kínálatában évről évre meghatározóak a francia filmek, amelyek idén kiemelkedően erős mezőnyt alkotnak. Április 8-a és 18-a között az elmúlt év legnagyobb francia sikereivel várja az érdeklődő mozilátogatókat.

Ebben a szekcióban is tetten érhető majd a fesztiválprogram egészére jellemző háborús tematika. Bemutatják például A bűn serege című filmet, amely a II. Világháború idején német megszállás alatt álló Párizsban játszódik, és a híres-hírhedt Manouchian-csoport történetét dolgozza fel. Miközben a francia lakosság többsége tétlenül tűrte a nácik uralmát, ennek az örmény költő által vezetett nemzetközi partizánbrigádnak a tagjai az életüket áldozták az ellenállásért. Robert Guédiguian komor és kíméletlenül realista filmet rendezett a francia történelem e sötét korszakáról.

Az algériai háború borzalmai elevenednek meg a Közeli ellenségek című filmben, amely a szembenálló felek egyformán elfogulatlan bemutatásával tűnik ki a hasonló témájú alkotások közül. A lebilincselő képi világú filmtől távol áll a nyílt moralizálás vagy politikai állásfoglalás, a náci megszállás és a franciák erőszakos algériai jelenléte közötti párhuzam gondolata mégis óhatatlanul felsejlik a nézőben. A főszerepet A zongoratanárnő című filmben nyújtott alakításáért Cannes-ban a legjobb színész díjával elismert BenoĂŽt Magimel játssza.

A háborús filmek mellett azonban szívmelengető családi történeteket is láthatunk a szekcióban. A Hátralévő életed első napja című film egy család életének öt kulcsfontosságú eseményét örökíti meg. A hiteles karakterekben, megindító szituációkban és remek zenékben bővelkedő filmet 2009-ben szinte az összes fontos kategóriában jelölték César-díjra. A rendező, Rémi Bezançon a Titanic vendége lesz.

Egy különlegesen szoros apa-lánya kapcsolat és az elszakadás nehézsége jelenik meg Claire Denis: 35 pohár rum című filmjében. A csöndes és visszafogott hangvételű, mégis zajos nemzetközi sikert arató alkotás az apró részletek, gesztusok kiemelésével az érzelmek és hangulatok bemutatására helyezi a hangsúlyt. A film egyik főszerepét Grégoire Colin alakítja, aki a tavalyi fesztivál vendége volt.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Perzsa Macskák a Titanicon | ZETApress

Szóljon hozzá!