ZETApress

hírportál

Jön a Lélektánc zeneszerzője

Mint a múlt héten megírtuk, az április 8-tól 18-ig tartó 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál egy magyar vonatkozása miatt kiemelten jelentős eseménynek is otthont ad: nálunk lesz a világpremierje a Lélektánc című filmnek, mely a Bozsik Yvette Társulat, a Tánceánia Együttes és a Gördülő Tánccsoport azonos című táncelőadásának Iványi Marcell rendezte filmváltozata.

A mozgáskorlátozott, vak és ép táncosokat együtt szerepeltető előadás eredetileg az esélyegyenlőség jegyében rendezett 2008-as Budapesti Tavaszi Fesztiválra készült, majd még ugyanebben az évben elnyerte a Veszprémi Kortárs Táncfesztivál fődíját is.

Az előadáshoz Jean-Philippe Héritier, svájci származású zeneszerző komponált eredeti zenét. A munkamódszer azonban cseppet sem volt szokványos, hiszen Héritier egyetlen próbán sem vett részt, kizárólag e-mailek és videók alapján dolgozott. Ennek ellenére a zenei anyag végül szinte egy az egyben bekerült az előadásba.

A zeneszerző és a rendező-koreográfus együttműködése azonban korántsem új keletű, hiszen Héritier szerzeményeit hallhattuk már a Bozsik Yvette Társulat Holtodiglan, Táncterápia, Tüzes angyal, Az estély, Turandot Közfürdő és Miss Julie című előadásaiban is. A jelenleg Párizsban élő zeneszerző muzsikája csendül fel a mind a mai napig műsoron lévő, önéletrajzi ihletésű Lány, kertben, illetve az önreflexív-önironikus Újravágva című Bozsik Yvette-produkciókban is. A zeneszerző ez utóbbi előadás Trafóbeli utánjátszásának apropójából csütörtökön érkezik Budapestre és március 22-ig marad fővárosunkban.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Franciák a Titanicon | ZETApress

Szóljon hozzá!