ZETApress

hírportál

Francia Filmnapok tizenegyedszer

Ma érkeztem, így még nem volt időm taxiba szállni Budapesten ? mondta kérdésemre Gérard Krawcyk, a T4XI rendezője. ? Öt évvel ezelőtti látogatásomkor taxiztam, s minden külföldi városban ezt teszem, mert ez az utazás sokat elárul egy ország kultúrájáról.

A francia filmrendező a korábbi három taxi film után elkészítette a sorozat negyedik epizódját, melynek ma esti díszbemutatójára érkezett. S hogy mit láthatunk ebből a Corvin Moziban? A Taxi filmek minden főszereplője visszatér a negyedik részben, élükön a taxisofőrt alakító Samy Naceri-vel és a kétbalkezes rendőrt játszó Frédéric Diefenthal-lal, csakúgy mint a rendőrfelügyelőként szereplő Bernard Farcy. Neki a karaktere most nagyobb teret kap, mint a korábbi három részben. Szintén látható a második és harmadik résztől szereplő Emma Sjöberg, aki időközben Emma Wyklund-ra módosította a nevét, és Edouard Montoute, valamint a rendező Gérard Krawczyk. Egyedül Marion Cotillard, a sorozat első három részének női főszereplője nem vett részt a T4XI-ban, a La Môme forgatásán való elfoglaltsága miatt.

A Taxi 3-ban egy bizonyos Sylvester Stallone bukkant fel meglepetésszerűen egy kanyarban. A T4XI-t a francia futballista, Djibril Cissé ajándékozza meg lenyűgöző testalkatával. Logikus választás volt a Marseille-i kapcsolódású filmhez, melyben az Olympique de Marseille színeiben tűnik fel. A T4XI visszatér a sorozat gyökereihez, a főhősök kedves városukban, Marseille-ben kapnak kitüntetést. Míg az első rész teljes terjedelmében ebben a városban játszódott, a második és harmadik rész Párizsban és Tignes-ben.

A rendezői látogatást és díszbemutatót a két hét múlva kezdődő magyarországi Francia Filmnapokhoz időzítették. Ez tizenegy éve nem csupán annak szép példája, hogy egy kezdeményezés hogyan gyökeresedik meg, s válik hagyománnyá, de annak is, hogy a létrejöttét támogató partneri együttműködések hogyan válnak egyre erősebbé, tudtuk meg ma délelőtt a Corvin moziban. A filmforgalmazók mellett a Francia Filmnapok szponzorai ? az UNIFRANCE, a Citroën, az RTL-Klub, a Pesti Est, a Rádió 1, az Air France és a TV5 ? is az első pillanattól kezdve a rendezvény mellé álltak, s immár tizenegy éve töretlen hűséggel támogatják azt. Tavaly a Fondation Groupama és a Groupama Biztosító is hűséges partnere lett a rendezvénynek. A Francia Filmnapok kiemelkedően sokat köszönhet a magyar sajtónak, hisz az újságírók tájékoztató munkája nélkül a bemutatott alkotások sokkal nehezebben találnák meg a maguk közönségét, hangzott a sajtótájékoztatón.

Magyarországon ? Budapesten és több megyeszékhelyen ? ez idő alatt rengeteg francia filmes kópia fordult meg. A kópiák száma folyamatosan emelkedett, ami azt mutatja, hogy a francia filmművészet iránt egyre nő a kereslet, s nem csupán az art-mozikban, de a multiplexekben is. A mozi amerikanizálódása ellenére az európai filmes értékek ? s ezen belül a különös bukéjú francia film ? a mai napig helytállnak a közönségért vívott harcban. Az elmúlt 11 évben számos francia közönségfilm aratott hangos sikert a hazai mozikban.

A Francia Filmnapok alkalmából évről-évre számos francia rendező és színész érkezik Budapestre: Sophie Marceau-tól (aki 2003-ban a Beszélj a szerelemről című filmjének bemutatóján személyesen vett részt) Catherine Deneuve-ön át Natacha Régnier-ig; Gérard Depardieu-től Thierry Lhermitte-ig (aki 1997-ben részt vett a Mint a királyok című filmjének budapesti bemutatóján) a legnagyobb francia sztárok megfordultak már Magyarországon. Ellátogatott hozzánk Isabelle Huppert; Frédéric Diefenthal (a Taxi rendőre); és Ludivine Sagnier (a nagysikerű 8 nő legfiatalabb főszereplője), André Téchiné, Régis Wargnier, Claude Chabrol, Michael Haneke vagy Patrice Leconte is.

A forgalmazók által évente kiválasztott filmek jól illusztrálják a francia filmgyártás változatosságát. A Francia Filmnapok tizenegyedik évfordulójára összeállított válogatás is ezt példázza. Az idei szelekció olyan, mint egy jó cuvée. Kicsit eltér a korábbi évekétől, mert azon túl, hogy a filmek nagyon franciák, kicsit nemzetköziek is.

Számos film több nyelven beszél, és több külföldi színész is feltűnik a vásznon. Látható lesz John Turturro, Nick Nolte, Kristin Scott Thomas és John Cleese. A filmek között akad vígjáték, művészfilm, dráma és akciófilm, a szereplőgárda pedig a legnagyobb francia színészek ? Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Daniel Auteuil, Christian Clavier ? mellett elismert fiatal tehetségeket, és frissen felfedezett ifjú reménységeket egyaránt felvonultat. E filmek közül számos alkotást jutalmaztak díjakkal a különböző fesztiválokon, különösen kiemelkedik közülük A 13-as c. film, amely a 2006-os Sundance Fesztiválon a Legjobb Külföldi Film díját nyerte el.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Rövidfilmek a Francia Filmnapokon

Szóljon hozzá!