ZETApress

hírportál

Kolozsvári karikatúrák

Könczey Elemér erdélyi grafikus, karikaturista kiállítása nyílt meg tegnap 17 órakor a Teréz körúti Kárpát-haza Galériában. Az október 31-én szerdáig tátható tárlatot Stefanovits Péter képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja nyitotta meg.

Ünnepi beszédet mondott Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, kiállítás fővédnöke. Közreműködött a Boró?Szlama duó. A kiállítás kurátora Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Az est moderátora Takács Bence Ervin előadóművész volt. Második galériánk képei Rósa István felvételei.

Könczey Elemér 1969-ban született Székelyudvarhelyen, 24 évvel ezelőtt kezdett el karikatúrákat rajzolni és azóta ötezer grafikája jelent meg. Karikatúrái vidámságot csalnak a néző szemébe, elviselhetővé teszik a nehézséget, egy kicsit látni és gondolkodni tanítanak. Játékos könnyedséggel, tudatosan, néhány vonással, jelképpel mutatja, hogyan változik a Világ és benne mi magunk. Rajzai provokálnak, kimozdítanak a megszokottból.

Szatirikus, ironikus karikatúrái végtelen derűt sugároznak, az Élet szeretetét. Jelenleg Kolozsváron él feleségével és három gyerekével. 1994-ben megjelenik első karikatúrája a kolozsvári Szabadság napilapban. 1999-től önálló karikatúra rovatot vezet a Krónika erdélyi magyar közéleti napilapban. ? Saját eszményképünkhöz képest jól sikerült karikatúrák vagyunk, hibáink, gyengeségeink megannyi poénjával… örökös kínban ezek palástolására. Egyetlen esélyünk a decens döntetlenre csak az önirónia és a humor segítségével lehetséges ? vallja.

2001-ben végez a kolozsvári Ioan Andreescu Képzőművészeti Akadémia grafika szakán. 2007-ben alapító tagja, majd máig vezetője a kolozsvári Idea Plus grafikusműhelynek. 2001-től 14-ig a kolozsvári Babe?-Bolyai Tudományegyetem tanára újságírói és kommunikációs szakon. 2002-ben megjelenik Szöveg nélkül, 2009-ben pedig Fejadag című kötete. 2014-től rajzai láthatóak a Csíki Hírlapban, az Udvarhelyi Híradóban, a Gyergyói Hírlapban és a Vásárhelyi Hírlapban.

Szóljon hozzá!