ZETApress

hírportál

Fazakas a Forrás Galériában

Fazakas Tibor erdélyi képzőművész kiállítása nyílt meg tegnap délután a Teréz körúti Forrás Galériában. Köszöntőt mondott Sárba Katalin, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet kulturális osztályvezetője. A kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója.

A Kárpát-haza Galéria zártkörű rendezvényét Banner Zoltán művészettörténész nyitotta meg. Közreműködött Kéri Gábor gitárművész. Az est moderátora Takács Bence Ervin előadóművész volt. A kiállítás augusztus 29-én szerdáig hétfőtől csütörtökig 12-től 18 óráig, pénteken 09:30-tól 13:30-ig látható. Fotóink Rósa István felvételei.

Fazekas Tibor 1946. április 17-én született a Brassó megyei Barcaújfaluban, ahol elemi osztályait végezte, majd a brassói magyar gimnáziumba került. Egy tehetségkutatás során a marosvásárhelyi Művészeti Líceumba irányították, ahol Nagy Pál és Bordi Géza egyengették grafikusi pályáját. 1968-ban diplomázott a Kolozsvári Tanárképző Főiskolán. Ezt követően a vajdahunyadi 6. számú általános iskola tanáraként dolgozott, amely a város magyar tannyelvű osztályokkal is működő egyetlen tanintézete volt abban az időben. Pedagógusként kiemelkedő eredményeket ért el, diákjait számos hazai és nemzetközi rajzpályázaton díjazták.

Négyszer nyerte el a tanügyi minisztérium érdemfokozatát. 1982-ben második oklevelet szerzett a bukaresti Nicolae Grigorescu Képzőművészeti Egyetem muzeológus szakán. Alkotótáborok állandó résztvevője, alkotásait hazai és külföldi magán- és közgyűjtemények őrzik. Reprodukciói rendszeresen jelennek meg kiadványokban. Tagja a Romániai Képzőművészek Szövetségének, alapító tagja a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, Vajdahunyad díszpolgára.

Fazakas Tibor ötven éve Vajdahunyadon él és dolgozik. Művészete az ipari táj op-art szerű ábrázolásában teljesedett ki. A Victor Vasarely, azaz Vásárhelyi Győző nevével fémjelzett irányzatnak egyetlen hazai következetes művelője s legkiemelkedőbb képviselője. A Vasarely hatásán alkotó módon továbblépő művész kompozícióin a mértani formák ridegségét a vonalak ritmusa, a kifejezés színvilága és a mozgás illúziója oldja fel. Művészete a látás illúzióján alapszik. Képein a két dimenzióban a harmadik dimenziót érzékelteti a formák fokozatos forgatásával. Az éles fekete-fehér kontrasztok, a komplementer színek vibrálása a vonalak és struktúrák káprázatos világa a mozgás illúzióját kelti a nézőkben.

Korábbi alkotásai vonalzóval és körzővel pontosan szerkesztett munkák, míg az utóbbi években jellemzőek az örvények, indulatok hullámzása, a kitörni vágyó formák ábrázolása. A művész szeret játszani a szimmetriával és aszimmetriával, a pozitív és negatív formákkal, a teli és üres terekkel, a meleg és rideg felületekkel, a fénnyel és árnyékkal. Mérnöki pontossággal és technikai bravúrral készült alkotásai a tempera, akril, vagy olajfesték egyenletes eldolgozásával, különleges ecsetet használva készülnek. ? Legújabb munkáimban arra törekszem, hogy megteremtsem az örök harmóniát, megadva azt a lehetőséget, hogy a nézők továbbvigyék gondolataimat és új dimenzióban lássák a körülöttünk végbement változásokat ? vallja művészetéről.

Szóljon hozzá!