ZETApress

hírportál

Békés Itala 91!

Ha még egyszer 80 éves lehetnék! ? Békés Itala 91 címmel nyílt meg tegnap 16 órakor a Madách Színház kiállítása Budán, a Stromfeld Aurél úti Bajor Gizi Színészmúzeumban. A március 25-én vasárnapig látható tárlatot Kerekes Éva nyitotta meg. Fotóink Rósa István felvételei.

Az élet, amíg csak tart, csupa kezdet ? Devecseri Gábor soraival hívja Békés Itala a látogatókat. A színésznő pályafutását bemutató tárlatot Papp Mária, a Madách Színház munkatársa állította össze. A fényképek és dokumentumok hosszú és tartalmas életútról számolnak be. A magyar művelődéstörténetben aligha találunk olyan alkotót, aki Békés Italához hasonló bátorsággal vágott volna bele újabb és újabb művészi kalandokba.

Színészi karrierjét örökre meghatározta, hogy évekig kisfiúszerepeket kapott az Úttörő Színházban, s évtizedeket kellett várnia, míg elismerték jellemábrázoló tehetségét, s meglepő humorát. Sohasem esett kétségbe: mindig kitalált valami újat, meglepőt, szokatlant ? Italásat. S 90 évesen sem pihen, ezért ez a kiállítás sem összegzés és lezárás. A sokoldalú Békés Itala néhány újdonsággal bizonyára meglep még bennünket. Március 24-én szombaton a 91. születésnapján köszöntik majd a kiállításban.

Szóljon hozzá!