ZETApress

hírportál

Kárpátok a Teréz körúton

Villásek Tibor kárpátaljai festőművész Oh, Kárpátok! Ha beszélni tudnátok… című kiállítása nyílt meg tegnap 17 órakor a Teréz körúti Forrás Galériában. A Kárpát-haza Galéria zárt körű rendezvényén köszöntőt mondott: Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, a kiállítás védnöke.

A március elsején csütörtökig látható tárlatot Őry László, a Kárpátok Művészeti és Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg. Közreműködött: Apró Anna ? koboz, Danhauser Zoltán ? hegedű, Jánosi András ? hegedű. Az est moderátora: Takács Bence Ervin előadóművész volt, a kiállítás kurátora: Tóth Norbert, a Forrás Művészeti Intézet igazgatója. Nyitva tartás: H?CS 12:00 ? 18:00, P 09:30 ? 13:30, SZ?V zárva.

Villásek Tibor (Munkács, 1959 ?) számára születése óta természetes volt az alkotás. Nagyapjának, Erdélyi János festőművésznek, édesapjának, Villásek Rudolf festőművésznek és nagyapja testvérének, Erdélyi Béla festőművésznek köszönhetően olyan környezetben nőtt fel, ahol a művészettel való találkozás mindennapos volt. Ez a családi környezet megalapozta festői pályáján való elindulását és vezette munkásságának kibontakozását napjainkig. Mesterének, tanítójának édesapját, Villásek Rudolf festőművészt tartja.

Tizenöt évesen szerepelt első csoportos kiállításán, azóta is aktív résztvevője városi, megyei, országos és nemzetközi kiállításoknak. Tizenhat évesen Soltész Zoltán festőművész által vezetett alkotótáborba kapott meghívást. Ezt követően hazai művész telepek, szemináriumok állandó résztvevője, ahol lehetősége nyílt találkozni, együtt alkotni a Kárpátaljai festőiskola mestereivel, köztük Glück Gábor festő- és grafikusművésszel, Kontratovics Ernő és Herc Jurij festőművészekkel.

Rendszeres vendége hazai és nemzetközi alkotótáboroknak, többek között Lengyelországban, Németországban, Romániában, Szlovákiában, Magyarországon. 2007-től öt alkalommal volt meghívott alkotója a budapesti Hegyvidéki Nemzetközi Művésztelepnek. Alapító tagja a 2017-ben létrejött Kárpátok Magyar Kulturális Egyesületnek. 2013-tól tagja a Kárpátaljai Magyar Képző- és Iparművészek Révész Imre Társaságának.

Festőként főként tájképeket, csendéleteket készít. A naturalista, impresszionista, posztimpresszionista stílusok, és a kárpátaljai festőiskola hagyományai nyomán alakította ki egyéni stílusát. Kárpátalja, a Kárpátok és az azt körülvevő természet festői szépsége egy életre elegendő témát és ihletet adtak számára. Ábrázolásmódja az élet szeretetét hirdeti. Vásznain ragyogó színekkel jelenik meg az Őt körülvevő táj szépsége, alkotásaiból sugárzik az optimizmus.

? Hálás vagyok Istennek, hogy ide, a Kárpátok közé teremtett engem, ahol a természet szépségét a vászonra vihetem. Leginkább az őszi színek sokaságát és a téli fények játékát szeretem. A művészethez nemcsak tehetség kell. Eléréséhez tudni kell megfigyelni a természetet. Szorgalomra, nagy akaratra és odaadásra is szükség van. Én szívesen járom ezt az utat! ? vallotta erről a Művész.

Szóljon hozzá!