ZETApress

hírportál

Határtalan a Dunánál

CZ-Helena Dařbujánovámadeinhungary + 4. MeeD, Határtalan Design kezdődik szombaton a Duna parti Bálnában. Határtalan Design címmel április 9-én nyílik meg a kortárs cseh, lengyel, szlovák és magyar designerek alkotásait bemutató kiállítás az Új Budapest Galériában.

Az öt hétig látogatható válogatásban közel hetven hazai és majd negyven külföldi kiállító munkái szerepelnek, amelyek között bútorok, lámpák, textilek, szőnyegek, tapéták és lakberendezési kiegészítők egyaránt helyet kapnak ? tudtuk meg délelőtt a Fővám téri Esetleg Bar & Bistróban. A Határtalan design cím többrétegű jelentést hordoz; a geográfiai sokszínűségen kívül utal a műfajok közötti átjárhatóságra, a dizájn és a képzőművészet egymásra hatására. A kiállítók között autonóm tervezők és kreatív műhelyek, illetve tervezőcsoportok egyaránt szerepelnek. Közülük többen ? részben a régió kevéssé fejlett háttériparának okán ? önálló kollekciókkal jelentkeznek, míg főként a cseh és a lengyel alkotók esetében megbízásra tervezett tárgyegyüttesek is megjelennek.

A kiállítás Magyarországon egyedülálló módon független szakmai összefogás eredményeként Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás designerek művészeti vezetésével összesen 900 m2-en kerül megrendezésre, s a visegrádi négyek feltörekvő designtehetségeinek és a térség legjobb tervezőinek munkáiból ad áttekintést. A tárlat a Budapesti Tavaszi Fesztivál rendezvénysorozat része.

A szelekcióban prototípusok, egyedi és kisszériás darabok, illetve sorozatgyártott termékek egyaránt helyet kapnak. A tárgyakat a műfajok közötti átjárhatóság, a szabad tervezői gondolkodás, üdítő sokszínűség, frissesség és nemzetközi mércével is mérhető progresszivitás jellemzi, alkotóik közül jó néhányan rangos hazai és nemzetközi designdíjak birtokosai. A szervezők és a résztvevők nem titkolt szándéka, hogy a kiállítás a régió egyik legrangosabb független szakmai fórumává váljon, és alapot teremtsen az azonos hagyományokból, kulturális gyökerekből építkezők közötti párbeszédre, továbbá közös nemzetközi projektek, kiállítások szervezésére.

Az eseményhez kapcsolódóan idén első ízben kerül sor szombat este a Határtalan Design Díj átadására. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére ? különös tekintettel a Visegrádi Négyek országaira. A Díjhoz a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. és a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. ajánlott fel jelentős támogatást. A 11. madeinhungary + 4. MeeD tárlaton kiállított tárgyak közel száz tervezője közül három részesül az egyenként 300 ezer bruttó forintos elismerésben. Kiválasztásukban szakmai zsűri segíti az alapítók munkáját. A grémium a régió gazdasági, ipari hátterének megfelelő, innovatív, eredeti ötletekre épülő tárgyakat, kollekciókat díjaz műfaji megkötöttség nélkül.

A zsűri tagjai: Demeter Nóra DLA, építész, Demeter Design Studió; Dr. Slézia József PhD habil. egyetemi docens, designtörténész; Zalavári József, DLA egyetemi docens, Ferenczy Noémi-díjas formatervező. A Határtalan Design Díjakat Beata Jaczewska, a Nemzetközi Visegrádi Alap igazgatója; Dr. Kádár Gabriella, a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. vezérigazgatója és Busa Zoltán, a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. vezérigazgatója adja át az április 9-én szombaton 18 órakor kezdődő kiállításmegnyitón. A kiállításhoz hagyományosan gazdag programsorozat kapcsolódik. Külön egységet képez a MOME+ Programmal együttműködésben az egyetemen tavaly diplomázott fiatal formatervezők munkáit, valamint a hazai textiltervezők és kivitelezők együttműködésének eredményeit felvonultató Texhibition című projekt.

Szóljon hozzá!