ZETApress

hírportál

Józsefvárosi fény-arcok

Örökségünk fényei I.Bészabó András festőművész: Örökségünk fény-arcai című kiállítását nyitotta meg tegnap 18 órakor ifjabb Gyergyádesz László művészettörténész a Józsefvárosi Galériában. Közreműködtek a Medve Színpad Társulatának tagjai.

? A főiskola elvégzése után kezdtem el építeni az organikus kultúrába gyökerező egyéni művészi világomat. Élményeimet a Kárpát-medence kultúr-rétegeiből és a külföldi tanulmányútjaimból merítem, és ezt transzponálom a műveimbe. Alkotói módszerem, hogy festés közben verseket hallgatok és olvasok (Ady, Pilinszky) és zenéket hallgatok (Szabados György, Bartók, Paganini, csángó népzene). Azt vallom, mint Kós Károly, hogy a gyökerekből kell kiindulni, a hagyományokból táplálkozva kell építkezni és létrehozni értékes, organikus műveket! ? mondta el a megnyitón az alkotó.

Bészabó András tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző- és Iparművészek Szövetségének, a Magyar Festők Társaságának és az Olajág Művészeti Társaságnak. Rendszeresen részt vesz országos és nemzetközi képzőművészeti biennálékon, kiállításokon. Számos egyéni kiállítása volt itthon és külföldön ? többek közt az USA-ban, Kanadában. A február 12-én péntekig látogatható kiállításon január 25-én hétfőn 18 órakor Mónus Viktor tárlatvezetést tart. A belépés a kiállításra és a hozzá kapcsolódó programra díjtalan. Nyitva hétköznap 9-től 18 óráig a József körút 70-ben. A kiállítás időtartama alatt a Pannónia FilmStudio Hungary Beszélgetés az Istennel munkacímen dokumentumfilmet forgat a festőművész életművéről. Rendezője: Halmy György.

Szóljon hozzá!