ZETApress

hírportál

Magukba zárt világok

Zana Kristóf rajzaA napokban nyílt meg a Magukba zárt világok című kiállítás a ferencvárosi Tárt Kapu Galériában. Magyar és német autista művészek először állítanak ki együtt.

Először láthatóak együtt magyar és német autista művészek alkotásai a Tárt Kapu Galéria Magukba zárt világok című kiállításán. A tárlat a Mosoly Otthon Alapítvány hétezer darabos grafikai gyűjteményéből, és az autista művészeket összefogó akku ? Autismus, Kunst und Kultur gondozásában álló alkotásokból válogat. A magyar alkotások a Mosoly Otthon Alapítvány autista lakóotthonokban elérhető művészetterápiás programján születtek. Az országban egyedül ez a program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja.

Autista művészek zárt világába enged betekintést a Tárt Kapu Galéria legújabb kiállítása. A Magukba zárt világok című tárlaton először láthatóak együtt magyar és német autista művészek munkái. Az alkotások a Mosoly Otthon Alapítvány hétezer darabos autisták által készített grafikai gyűjteményéből, és az autista alkotókat összefogó német akku ? Autismus, Kunst und Kultur gondozásában álló alkotásokból származnak. A Norvég Civil Alap támogatásával létrejött tárlat november 30-án hétfőig tekinthető meg.

Az országban egyedül a Mosoly Otthon Alapítvány biztosít olyan művészetterápiás programot, amely minden tekintetben megfelel az autisták igényeinek. A foglalkozás 2010-ben indult el, és jelenleg hat autistákat ellátó lakóotthonban érhető el Tarr Hajnalka képzőművész vezetésével. Az alapítvány minden olyan fiatalnak felkínálja ezt a lehetőséget, aki kedvet érez az alkotáshoz, rajzkészségétől függetlenül. Az immár közel hétezer darabos rajzgyűjtemény is igazolja, hogy a művész saját, csakis önmagára jellemző világlátása teszi a rajzát megismételhetetlenné és értékessé.

? Az autisták jellemzően nem összefüggésekben gondolkodnak, hanem inkább képszerűen, ezért is fontos számunkra a művészetterápia. Az autista művészet éppen a sajátos karakterjegyeinek köszönhetően önálló művészeti területté nőtte ki magát, amelyet a meghökkentő tematika, egyedülállóan bravúros kompozíciók és tökéletes színérzék jellemzi ? emelte ki Tarr Hajnalka, a Mosoly Otthon Alapítvány művészeti programjának vezetője. ? Igazán különleges ez a kiállítás, hiszen autista alkotók munkái viszonylag ritkán láthatóak kiállításokon. Mind a Mosoly Otthon Alapítványnak, mind pedig a német akkunak az a célja, hogy autista művészek munkáit ismertesse meg minél nagyobb közönséggel, galériánk pedig szívesen partner ebben az izgalmas művészi kezdeményezésben ? mondta Tóth Eszter, a Tárt Kapu Galéria vezetője.

Kalocsai Nóra rajzaAz alapítvány művészeti foglalkozásain születő rajzok nemcsak kiállításokon jelennek meg, hanem jótékonysági aukciókon, illetve az alapítvány Autistic Art dizájnmárkájának termékein, azaz sálain, noteszein, pulóverein is. Az alapítvány célja, hogy javítsa az autizmussal élők életkörülményeit, és segítse integrációjukat a társadalomba. A termékek eladásából befolyó bevétel 11 magyarországi, az autizmussal élők igényeire specializálódott bentlakásos otthont segít, ahol összesen 217 autista fiatalt látnak el. Kiállító művészek: Adolf Beutler, Angelika Bienst, Josef Gürkan, Corinna Heidepriem, Bernhard Hennecke, Manuel Hertel, Till Kalischer, Reimar Thomsen, Matias Völksch, Phillipp Wewerka, Abucki Dávid, Bálizs Mihály, Bihari László, Kalocsai Nóra, Kiss Péter, Lakatos Renáta, Nótár Imre, Pados Zulejka, Réti Kristóf, Stadtmüller Tamás, Varga Máté, Vreczenár Viktor, Zana Kristóf, Zoltán Gábor.

A Mosoly Otthon Alapítvány

Az alapítvány missziója, hogy a Magyarországon autizmussal élő gyermekek és felnőttek életkörülményeit javítsa. A nonprofit szervezet kiállítások, aukciók szervezésével és dizájntermékek értékesítésével támogat 11 autistáknak kialakított lakóotthont. Mindezek mellett, az országban egyedül a Mosoly Otthon Művészeti Program biztosít művészeti foglalkozásokat kortárs művészeti szemlélettel, mely az autista személyek belső világának bemutatását és saját vizuális eszközrendszerük megerősítését támogatja. A művészeti foglalkozásokon születő rajzokat, alkotásokat jótékonysági aukciókon és kiállításokon mutatják be, valamint a kiemelkedő alkotások megjelennek az Autistic Art dizájn divatmárka termékein, sálain, noteszein, pulóverein. A Mosoly Otthon Művészeti Programot a Norvég Civil Támogatási Alap is támogatja.

Az akku ? Autismus, Kunst und Kultur szervezet

Az akku e.V. egyesület munkájának központi témája az autizmus, a művészet és a kultúra. Az autizmussal élő alkotók népszerűsítését célzó szervezet az úgynevezett outsider művészet támogatásáért és a művészet terén nagyobb elismertségéért küzd; fő célkitűzése pedig kiállítási lehetőségek megteremtése. Az akku e.V. 2010 júliusa óta működik Németország-szerte, felvállalva az autizmussal élő alkotók munkáinak népszerűsítését kiállítások, koncertek és felolvasások szervezésével, illetve a művészeti intézményekkel való együttműködés és hálózat kiépítésével.

A Tárt Kapu Galéria

Magyarországon először az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) adott helyet a Tárt Kapu art brut kiállításainak, egészen 2007-ig, az OPNI bezárásáig. Ezek után csak 2013-ban, civil kezdeményezésként tudta ismét megnyitni kapuit a Tárt Kapu Galéria, amelynek célja, hogy a helyi és nemzetközi kulturális élet részévé tegye az art brut és az outsider művészetet, és támogassa a regionális és nemzetközi együttműködéseket. A Tárt Kapu Galéria kiállítótérként, műteremként, közösségi térként is funkcionál és múzeumpedagógiai programokat is kínál. Célja az, hogy motiválja az outsider művészetben alkotókat, és egy elfogadó attitűdöt alakítson ki ezen művészeti formával szemben.

Szóljon hozzá!